Які польські виші обирають українці у 2016 році

18 Квітня 2016 15:06
hurtom.com

hurtom.com

Незважаючи на те, що вступна кампанія-2016 ще знаходиться в активній фазі, вже чітко окреслюється тенденція до серйозного росту зацікавленості українських абітурієнтів державними вищими навчальними закладами Польщі. За даними Польсько-української програми «ОсвітаПоль» у 2016 році 34% українських абітурієнтів вже обрали для себе саме державні навчальні заклади.

У порівнянні з попередніми роками ця цифра зросла у кілька разів. Зокрема, у 2015 році лише 14% українців вступили до державних закладів, у 2014 році – 11%, у 2013 році – 8%.

Основними причинами такої тенденції у програмі «ОсвітаПоль» називають зрілість та обізнаність українського споживача.

«Оскільки польський освітній напрямок набуває все більшої популярності серед нашої молоді, відповідно з’являється все більше вичерпної інформації про здобуття освіти у Польщі. Майбутні студенти вже більш обізнані з ринком освітніх послуг, тому й ретельніше, більш зважено підходять до вибору навчального закладу», – зазначають у Програмі.

Ще одним важливим фактором збільшення попиту стало значне зниження вартості на навчання в державних польських закладах. Варто зазначити, що навіть топові навчальні заклади Польщі вдвічі знизили ціни на навчання для українців на більшості спеціальностей.

Спеціалізована діяльність «ОсвітаПоль», що зосереджена на співпраці з державними навчальними закладами теж опосередковано вплинула на зростання популярності державних вишів. Не багато фірм мають відповідну кваліфікацію та досвід, не всі хочуть брати на себе відповідальність, оскільки співпраця з державними вишами – це надзвичайно складна та кропітка робота.

Державні університети мають значно більше вимог до вступного процесу: не до іспитів та співбесід, а до належного оформлення необхідних документів. Саме польські державні заклади вирізняються значним документальним бюрократизмом, чіткими вимогами до документів та обмеженим часовим проміжком їх подачі.

Загалом, тенденція до збільшення українських вступників у польських державних навчальних закладах є позитивною, оскільки майбутнє, безумовно, за цими навчальними закладами. Освітня Програма «ОсвітаПоль» передбачила це ще у 2011 році, тому взяла курс на поглиблення цього напряму діяльності, спеціалізації та зв’язків саме з державними вишами. За цей час фахівці програми здобули безцінний досвід та необхідні контакти з університетами. Тому на сьогодні «ОсвітаПоль» є найбільшою, спеціалізованою та компетентною українською організацією в польському академічному середовищі.

Джерело: osvita.ua/