“Жаль нас, українців, і нашу нещасну Україну”, – Томенко про програму Гройсмана

18 Квітня 2016 11:37

тмикола

ВАМ ПОКАЖУ, ЩО ТАКЕ УПРАВЛІННЯ ДЕРЖАВОЮ.

( В.ГРОЙСМАН)

Частина перша:

Програма діяльності уряду.

Є в мене така викладацька традиція – зі студентами аналізувати стратегічні документи української влади. Воно й цікаво і корисно. У всякому разі, щонайменше, позбавляєшся ілюзій і стаєш правдивим реалістом.

У випадку з Програмою діяльності уряду Гройсмана була додаткова мотивація. Чоловік обіцяв показати як управляти державою та й, як кажуть, штани не протирав як ми по вишах, а працюючи .встигав заочно й у короткі строки здобути освіту.

Отож, до Програми, яка за доброю традицією вже реформованого Гройсманом парламентом, ухвалена з 3 спроби.

Перша проблема: у програмі відсутня мета, цілі тощо. Із 17 розділів поняття “людина”, “особитість”, “якість життя”, “стандарти життя”, “тривалість життя”.. жодного разу не зустрічаються .Натомість є населення, кадри, громадяни..

Перший розділ про реформу системи національної безпеки та оборони списаний з якогось Міноборонівського документа десятирічної давності, тут тобі не військових загроз, ні навіть завдань для АТО. Про контрактну армію теж нічого, зате є про державне оборонне замовлення. Ну і звісно про учасників АТО жодної згадки. Мовляв, якщо ні війни не має, ні бойових дій не має, то де ж візьмуться учасники війни чи АТО. Зато відбудовувати Донбас будуть одночасно міністр і віце-прем”єр, бо кошти…

Другий розділ радив би вписати, так би мовити, показово у підручники з державного управління та політичних наук. Зацитую повністю: “Конституційна реформа. Підготовка проектів законодавчих, а також прийняття підзаконних актів для забезпечення реалізації змін до Конституції України у повному обсяці”. Який стиль, а мова, щоправда не сказано яких змін до Конституції, зате зрозуміло, що у повному обсязі.

Щоб не мучити Вас зранку, не буду цитувати далі, бо в судовій реформі теж “забезпечення розроблення нормативно-правових актів, спрямованих на виконання змін Конституції України (щодо правосуддя). Як відомо, такі зміни ще не проголосовано!

Лише скажу, що улюблені слова програми Гройсмана “забезпечення”, “сприяння”, “покращення”, “розроблення” тощо…

Серед головних гуманітарних планів ще з Азаровських часів – освітні округи, єдиний медичний простір…

Нарешті появився цілий абзац про культуру і навіть, “розвиток української мови”. Важко сказати, що автори цих трьох слів мали на увазі, але спасибі, що хоч згадали. Про здоровий спосіб життя, фізкультуру та масовий спорт жодного слова. Не дай бог, подумали, що вже запізно – у нас одні з найвищих показників смертності у світі!!!

І вже насамкінець про рідну екологію. Уряд, зрозуміло, Чорнобиль і чорнобильців у 30 річчя пошанування шанувати не збирається, бо не згадує про це взагалі… і черговий екологічний перл ” запровадження механізмів оцінки наслідків впливу деяких громадських і приватних проектів на навколишнє природнє середовище”?!

Бідні мої студенти, бо на семінарі, де аналізуватимуть і цю Програму від Гройсмана запитають, а які і…и це писали?

А мені при цьому буде жаль нас українців і нашу рідну, але нещасну Україну!

***

ПОСМАЙДАННИЙ, НАПІВЛЕГІТИМНИЙ “УРЯД МЕНШОСТІ” або про Уряд Гройсмана-Порошенка-Коломойського.

Лише зараз маю час оцінити новий уряд, бо вчора цілий день, в рамках проекту нашого фонду “Рідна країна”, “агітували” Дніпропетровщину за український світ.

Отож, перша і певною мірою позитивна характеристика уряду Гройсмана – перший, посмайданний. З огляду на факт голосування за уряд та його програму двох груп, що сформовані не лише з колишніх депутатів фракції партії регіонів, а й з тих, хто голосували за так звані диктаторські закони, апелювання нинішнього уряду до цінностей “Революції гідності” та “Майдану” виглядатимуть блюзнірством.

Тому, уряд нарешті мусить звітувати про свої прямі, передовсім соціально-економічні обов”язки перед народом, а не про “героїчну” боротьбу з Путіним. І це позитив!

Уряд Гройсмана сформований з прямим порушенням Конституції та Регламенту і про це мовлено вже достатньо. Інша справа, що вчорашні події ще раз підтвердили сумні висновки, що за нинішнього політичного режиму – ЗАКОН ОДИН ДЛЯ ВСІХ, ОКРІМ ПРЕЗИДЕНТА, ОЛІГАРХІВ ТА ЇХ ЛЮБИХ ДРУЗІВ!

В країні створено “уряд меншості”, бо таємнича чи фейкова коаліція жодним чином не узаконена та не причетна до формування нинішнього уряду. Ба більше, головні переговори про склад та його майбутню діяльність вели Порошенко, Гройсман, Яценюк, Коломойський чи їх уповноважені, що власне і підтвердили голосування.

Нині триває святкування очільників України та їх природніх союзників-олігархів, які переконані, що вкотре”розвели” лохів-депутатів та власний народ.

Але як вчить світова та українська народна мудрість: святкує той, хто святкує останній!

Микола Томенко

Джерело: uainfo.org