7 кращих навігаційних додатків для смартфонів

20 Травня 2016 17:36
dr.ck.ua

dr.ck.ua

Штатні програми з картами і навігацією є сьогодні в кожному смартфоні. Але далеко не завжди вони будуть ідеальним варіантом для вимогливого мандрівника. Особливо в закордонних поїздках, коли роумінг може виявитися більш руйнівним, ніж шопінг.

Адже незважаючи на зусилля деяких операторів щодо зниження тарифів у роумінгу, використання мобільного інтернету закордоном все ще можна вважати розкішшю.

Подорожуючи по Україні, ви теж часом зіткнетеся з відсутністю мобільного з’єднання, але вже з іншої причини. Покриття операторів в деяких, до речі, вельми і вельми туристичних місцях, залишає бажати кращого.

Це може бути проблемою для багатьох. Оскільки за замовчуванням навігаційні програми вимагають постійного з’єднання з інтернетом для завантаження карт і прокладки маршрутів.

Власне, і Apple Maps і Google Maps, так само як і популярні у нас карти Yandex вже давно спробували вирішити цю проблему за допомогою різних варіацій попереднього завантаження карт.

Однак, це все ще не робить їх повноцінними навігаційними рішеннями.

Деталізація карт, зручність відображення інформації в русі, можливість налаштування “під себе”, вартість – ось далеко не повний перелік характеристик, які можуть вплинути на рішення про використання тієї чи іншої програми.

НВ обрало 7 додатків – безкоштовних і платних, які можуть стати незамінним інструментом в будь-якій подорожі. Як по Україні, так і за її межами.

HERE Maps

Безкоштовно, доступний на HERE Maps доступні на App Store  і HERE Maps доступні на Google Play


HERE Maps

HERE Maps

Audi, BMW і Mercedes сперечаються давно. Щоб “велика німецька трійка” діяла спільно, має статися щось надзвичайне.

З додатком HERE Maps, розробленим компанією Nokia, сталося саме так.

Минулоріч конкуруючі виробники об’єдналися, щоб купити підрозділ фінської компанії, що займається створенням карт.

І недарма. Додаток в Nokia вийшов розумний.

Детальні карти охоплюють 160 країн світу. При цьому користуватися ними можна навіть без підключення до інтернету. Карти можна завантажити заздалегідь і далі використовувати автономну навігацію. До речі, не тільки для водіїв, але й для піших прогулянок.

Для водіїв передбачено голосові інструкції, а також можливість відслідковувати пробки. До речі, ТУТ Maps став першим з безкоштовних додатків, який виводив на екран інформацію про розбивку руху по смугах, що значно спрощує водіння.

Незважаючи на те, що ТУТ Maps – досить молодий додаток, багато його “фішок” сьогодні запозичуються більш іменитими конкурентами.

Maps.Me

Безкоштовно, доступний на Maps.Me доступно на App Store и Maps.Me доступно на Google Play


Maps.Me

Maps.Me

Ще один цінний додаток для тих, хто не особливо покладається на наявність постійного доступу до інтернету.

Maps.Me дозволяє викачувати карти і користуватися навігацією в режимі оффлайн.

Пошук по картах і прокладка маршрутів також можливі без підключення до інтернету.

Карти досить докладні, причому не лише розвиненим країнам світу, але й в СНД. На них зазначено безліч пунктів за різними сферами інтересу. Відшукати можна як пам’ятка для огляду, так і кафе для відпочинку.

Крім того, додаток дозволяє ділитися місцем розташування через електронну пошту та СМС. Корисно для мандрівників, які люблять гуляти окремо.

Waze

Безкоштовно, доступний на Waze доступний на App Store и Waze доступний на Google Play


Waze

Waze

Waze – це не просто навігаційний додаток. Це скоріше щось типу соціальної мережі для водіїв. Програма настільки самобутня, що навіть в Google, яка купила Waze восени 2013-го року, не зважилися нічого кардинально змінювати. Навпаки, все більше рис Waze поступово з’являються в Google Maps.

За допомогою Waze автомобілісти можуть ділитися інформацією про пробки, аварії, перекриті дороги і т. д. Користувач не тільки отримує інформацію про поточну ситуацію на дорогах, але й маршрут, побудований з її урахуванням.

В Україні Waze поки не дуже популярний, тому за ефективністю він явно поступається, наприклад, навігаційним програмам від Yandex. Однак, для мандрівників програма може бути дуже корисною.

В жодному іншому навігаційному додатку ви не отримаєте настільки всеосяжною і, найголовніше. оперативної інформації про ситуації на дорогах, як у Waze. Принаймні, в країнах Західної Європи і США.

В арсеналі Waze є і інші функції. Наприклад, додаток дозволяє відшукати на своєму шляху заправку з найрозумнішими цінами на пальне або поділитися з друзями маршрутом і часом прибуття. У Waze передбачена синхронізація контактів з Facebook.

До недоліків Waze можна віднести хіба що націленість на водіїв. Маршрути для пішоходів і користувачів громадського транспорту не передбачено.

Scout

Безкоштовно (завантаження карт за гроші), доступний на Scout доступний на App Store и Scout доступний на Google Play


Scout

Scout

Аналог Waze з приємним інтерфейсом. Можливості в основному ті ж.

Додаток допоможе в побудові маршрутів як водіям, так і пішоходам і дозволить використовувати карти без доступу до інтернету.

Причому Scout запропонує кілька варіантів шляху, з яких користувач може вибрати найбільш підходящий, а крім того вкаже пам’ятки, готелі та ресторани на маршруті.

Водії можуть розраховувати також на інформацію про стан на дорогах пробки, ремонтні роботи і т. д.

В Україні можливості програми не дуже вражають. Але В США, Канаді та країнах Європи у Scout вельми багата база POI (пунктів інтересу). Тому Scout – вибір для зарубіжних мандрівників.

Головний мінус Scout – сам додаток безкоштовний, але завантаження карт здійснюється за гроші.

TomTom

Платно для TomTom доступний на App Store ($29), безкоштовно для TomTom доступний на Google Play (але прокладка маршрутів – за гроші)


TomTom

TomTom

Голландська компанія TomTom широко відома своїми навігаційними системами та обладнанням. Вона надає вбудовану навігацію низці автовиробників (Renault, Toyota, Fiat та ін.), а також співпрацює з Apple і сервісом автомобільних перевезень Uber.

Карти у TomTom найвищої якості, а деякі мандрівники і зовсім не розглядають інші варіанти в силу того, що саме у TomTom максимальна деталізація в будь-якій глушині.

Карти можна довантажувати з інтернету, а можна звантажити заздалегідь і користуватися додатком без постійного онлайн-з’єднання. Карти доступні в 2D – і 3D-форматі, інформація про пробки підвантажується оперативно. Є значна база точок інтересу (пам’ятки, ресторани, готелі, заправки). Зручна реалізація голосових підказок.

У версії для iOS додаток уміє вказувати точну смугу руху, знижуючи ризик пропустити потрібний поворот на складній розв’язці.

В Україні TomTom не дуже потрібен, деталізація тих самих Яндекс-карт деколи навіть вище. Але в автомобільних поїздках по світу, програма просто незамінна.

Програма в iOS-версії є платною. Користувачі Android щомісяця отримують безкоштовні кілометри, але після цього за зняття обмеження доведеться платити.

CoPilot

Базова версія з обмеженим функціоналом – безкоштовно (повний функціонал від $29), доступний на CoPilot доступний на App Store і CoPilot доступний на Google Play


CoPilot

CoPilot

Безкоштовний CoPilot надає лише базовий набір можливостей. Але купивши платну версію, ви отримаєте практично повний аналог TomTom. Багато користувачів обирають між цими двома монстрами навігації лише виходячи зі своїх переваг по дизайну інтерфейсу.

CoPilot також надає можливість завантажувати карти на пристрій, вказує потрібні смуги, відображає місцевість в 2D і 3D і надає інформацію про ситуації на дорогах.

Але його інтерфейс простіший, а карти (що важливо!) менше важать, тому на їхнє завантаження витрачається менше дорогоцінного трафіку в роумінгу. Та й місця в пам’яті телефону вони займають не так багато.

Цього вдалося домогтися, прибравши функцію 3D і перспективи в картах .

До цікавих “фішок” CoPilot відноситься можливість пошуку місць за геомітками у фотографіях, які зберігаються в телефоні.

Це працює так. До прикладу, в минулому році ви вже були в Італії і зберегли в телефоні фотографію, зроблену в певному місці. Приїхавши до країни знову ви можете за допомогою CoPilot вибрати точкою призначення при прокладанні маршруту саме те місце, де була зроблена торішня фотографія.

Navigon

Платно – від $79, доступний на Navigon доступний на App Store і Navigon доступний на Google Play


Navigon

Navigon

Творці Navigon не ховаються за умовно безкоштовною моделлю, і пропонують свою програму за гроші. Для багатьох користувачів така відвертість – це плюс.

За деталізацію карт по всьому світу можна не турбуватися – тут використовуються карти, які радують користувачів популярних GPS-навігаторів Garmin.

Додаток здатний розуміти голосові команди, відображати дорожні знаки, попереджати про перевищення швидкості, показувати смуги руху, прокладати маршрути через кілька точок, інформувати про трафік і багато іншого.

Оффлайн навігація працює бездоганно. Завантаживши карти заздалегідь, ви можете спокійно відключати в смартфоні передачу даних і бути впевненим, що Navigon прокладе точний маршрут.

Navigon також часто називають еталоном в плані відображення карти з перспективою. Завдяки низькому розташуванню горизонту водієві завжди заздалегідь видно майбутній поворот. Під час їзди абсолютно незнайомим містом з безліччю поворотів, це незамінна якість.

До плюсів Navigon можна віднести також високу швидкодію самого додатка і простоту використання. До мінусів – досить бляклий інтерфейс. Багато інших навігаційних рішень, в тому числі і безкоштовні, виглядають набагато солідніше і сучасніше, ніж ця досить дорога програма.

За окрему плату можна отримати навігацію для піших прогулянок.