Біологи назвали речовини, які гальмують старіння

26 Травня 2016 12:02
Как остановить старение

Фото: bravomigration.com.au

 

Американські біологи виявили речовини, які можуть допомогти в боротьбі зі старінням організму людини. Про дослідження вчених Індіанського університету повідомляється в журналі Molecular Psychiatry, передає Lenta.Ru.

Вчені вивчали ДНК вільноживучих круглих черв’яків і проводили дослідження різних груп людей, в результаті чого їм вдалося виявити низку генів, які визначають ефекти стресу і поганого або хорошого настрою на тривалість життя.

Одним з ключових генів виявився ank3, який кодує білок анікірин 3, який бере участь в утворенні нервової тканини.

Дослідники визначили, що активність виявлених генів змінюється з віком, і у людей, які були схильні до значного стресу або афектних розладів, зміни в роботі генів асоціювалися з передчасним старінням і скороченням тривалості життя.

На першому етапі роботи вчені наражали черв’яків C.elegans на дію антидепресанту міансерина. Дослідники зазначили, що при цьому тривалість життя нематоди збільшувалася.

Біологи визначили, що в організмах черв’яків 231 ген змінював свою активність у відповідь на антидепресант, і що у людини є 347 подібних генів.

Останні були перевірені на зв’язок з депресивними симптомами, в результаті чого було виділено 134 гени, включаючи ank3.

Біологи також вивчили активність ank3 на основі зразків крові 700 пацієнтів з психічними розладами, а також самогубців. Всі аналізи показали високий рівень експресії гена.

Вчені запропонували низку речовин, які, можливо, допоможуть приборкати ген старіння, сприяючи довгому життю: докозагексаенова кислота, пірацетам, кверцетин, вітамін D і ресвератрол.

Біологи також запропонували вже існуючі лікарські засоби, такі як естрогеноподібні з’єднання, антидіабетики і рапаміцин. Однак необхідні подальші дослідження, щоб підтвердити їхню ефективність.

Джерело: ua.korrespondent.net