ЄС полегшує правила для іноземних студентів

27 Травня 2016 15:08
hurtom.com

hurtom.com

Європейський Парламент нещодавно ухвалив Правила в’їзду та перебування у ЄС, що додадуть більше мобільності та можливостей для студентів і дослідників з країн з-поза меж ЄС. Поліпшеними умовами зможуть також скористатися інтерни, волонтери, шкільні учні та учасники програми «Au-Pair» з країн, що не є членами Євросоюзу, повідомляє портал Європейський простір.

Йдеться, зокрема, про такі правила: студенти і дослідники можуть залишатися у ЄС щонайменше дев’ять місяців після закінчення навчання або проведення дослідження задля пошуку роботи або створення бізнесу, який також має гарантувати, що Європа отримає користь від їхніх навичок;

Під час свого перебування у Європі студентам і дослідникам буде набагато легше пересуватися у межах ЄС. У майбутньому їм не потрібно буде подавати нову заявку на отримання візи, а лише зазначити країну-члена ЄС, до якої вони прямують – до прикладу, задля обміну на один семестр. Дослідникам також буде дозволено пересуватися протягом довшого періоду, аніж той, що існує зараз;

Дослідники мають право привезти із собою свої сім’ї; члени цих сімей водночас під час свого перебування у Європі мають право працювати; Студенти мають право працювати щонайменше 15 годин на тиждень.

Коментуючи ці новини, Сесілія Вікстрьом (представниця групи Альянсу лібералів і демократів заради Європи; Швеція), зокрема, заявила таке: «Це, безсумнівно, означає, що європейські університети зможуть зміцнити свою конкурентоздатність на світовій арені; також вони зможуть стати більш привабливими, ніж будь-коли, для амбітних і високоосвічених людей з інших країн – все це завдяки значно поліпшеним умовам у ЄС».

Директива Європарламенту набуває чинності наступного дня після її публікації в Європейському офіційному журналі. У такий спосіб у країн-членів ЄС буде два роки, аби інкорпорувати нові положення у власне законодавство.

Джерело: Освіта