Фрази, які не варто казати своїм донькам

5 Травня 2016 16:50

mom_and_daughter_i

Кажуть, що бути батьками – це означає давати дитині дві речі – коріння та крила. Однак підтримувати баланс між ними неймовірно важко. Помилки й ірраціональні переконання, якими ми наділяємо наших дітей, часто міцно осідають в їх дитячій свідомості. Потім цей «спадок» вони передають своїм дітям, створюючи проблемне коло, розірвати яке дуже непросто.

Якщо вашій маленькій донечці не вистачає жіночності, проявіть обережність, але при цьому й рішучість, будьте ніжними, але непохитними, не припиняйте вчитись бути кращими батьками. До речі, почніть просто зараз і з’ясуйте, чого ніколи не можна казати вашій маленькій леді.

1. «Ти для цього ще маленька»

Маленьким дівчаткам притаманне почуття відповідальності. Це не гендерний міф про те, що вони більш спостережливі та вдумливі, ніж хлопчики. Кожна дитина мріє й фантазує, але дівчатка дійсно планують своє майбутнє з раннього віку. Якщо ви спитаєте дитину, ким вона хоче стати, коли виросте, хлопчик відповість вам «космонавтом» або «чарівником», а відповідь дівчинки буде трохи іншою. Прагнення дівчаток до того, щоби стати вчителями, медсестрами й актрисами (професії, які вони зазвичай озвучують як відповідь), показує не брак уяви й амбіцій, а прямо протилежне – інстинкт дівчаток бути цілісними, розважливими й розсудливими особистостями. Пам’ятайте про те, що більшість дівчаток дійсно в результаті отримують здійснення своїх дитячих мрій, виходять заміж за людину, схожу на принца свого дитинства, досягають професійних успіхів у тих сферах, які відповідають їх цілям. Тому, якщо ваша дівчинка вирішує довірити вам свої надії та прагнення, ніколи не варто недооцінювати її потенціал. Замість того щоби переконувати її не поспішати, допоможіть їй почати цей довгий шлях. Підтримуйте й розвивайте її рішучість. Щось менше просто зруйнує її впевненість у собі та своїх судженнях. Щоби підтримати дитину, можна сказати так: «Ти можеш досягти всього, чого хочеш, якщо будеш старанно працювати, розпізнавати перешкоди на своєму шляху та вчитись долати їх».

2. «Стримай свої апетити»

Ви повинні навчитись розпізнавати потенціал своєї доньки на ранній стадії її розвитку, намагайтесь ніколи не плутати велич таланту з дитячими ілюзіями. Якщо випадково ваша «зухвала» юна леді проявляє бажання стати кимось особливим і незвичайним для дитини, наприклад, митцем, вершницею чи психологом, це означає тільки те, що її інтереси різноманітні, а ентузіазм винятковий. Замість того щоб радити доньці стримати свої очікування й залишатись дитиною, дайте їй можливість розвивати її здібності. Допоможіть їй більше дізнатися про її бажання й визначити, чи зможе вона реалізувати їх. Якщо ви з раннього дитинства підрізаєте дитині крила, то вчите її задовольнятись тим, що в неї вже є, і ніколи не прагнути до більшого. Якщо дівчинці не дають можливості збагнути свій потенціал і знайти сили, щоби повністю розкрити його, вона ніколи не отримає задоволення й не зможе самореалізуватись. Дозвольте дитині черпати натхнення в сильних жінок і підтримуйте її прагнення випереджати свій час. Коли ми робимо все, що можемо, ми ніколи не знаємо, яке диво станеться в нашому житті або в житті іншої людини.

3. «Це заняття для чоловіків»

Найпоширеніший бар’єр на шляху молодих дівчат до професійного та внутрішнього розвитку – це одночасно найбільша й найшкідливіша гендерна омана: існують заняття для чоловіків і заняття для жінок, і кордон між ними перетинати не можна. На жаль, сексизм ще не подоланий, іноді він проявляється і в батьків, і в матерів. Як і будь-яка хвороба суспільства, статева дискримінація пустила своє коріння далеко та глибоко, і висмикнути її повністю вдається не завжди. У всякому разі, ви можете навчити дівчинку оминати цю дискримінацію. Природно, вам доведеться стати прикладом і сповідувати принципи рівності чоловіків і жінок як на кухні, так і в гаражі. Це означає, що батько повинен знайомити доньку з електроінструментами, спортом і водінням автомобіля з механічною коробкою передач. А мати не повинна привчати дівчинку тільки до раковини та пральної машини. Чим більше дитина дізнається про світ жінок і чоловіків, тим більшу незалежність вона зможе знайти. За допомогою таких простих слів, як «Ніхто не може вказувати тобі, яке заняття тобі підходить або не підходить», ви підготуєте дитину до вирішення цієї проблеми в дорослому житті.

4. «Ти витрачаєш час даремно»

Ще одна поширена помилка, яку роблять батьки, – забороняти дітям витрачати час даремно (час, який дає нам можливість пробувати щось нове в житті, навіть якщо ми вже знаємо, що це нове заняття марне). У віці маленького ангела або нервового підлітка ваша дівчинка напевно зазнає такий період у своєму юному житті, коли їй захочеться взяти академічну відпустку, щоби пішки помандрувати Європою, навчитися грати на бас-гітарі або самостійно заробити додаткові гроші, працюючи офіціанткою в кафе. Навіть якщо її ідея не виглядає продуктивним способом підготовки до майбутнього дорослого життя, це неминуча частина її шляху до дорослішання. Для її ніжного серця слова «Ти марно витрачаєш час» означають «Роби все, що хочеш, але я з нетерпінням чекаю, коли зможу сказати тобі: «Я ж казала…». На жаль, молоді люди настільки зайняті своїм дорослішанням, що звертають дуже мало уваги на те, що батьки насправді хочуть їм сказати. Тому спробуйте порозмовляти з донькою в такий спосіб: «Якщо ти все добре обдумала, дій, ми розглянемо все детально й разом визначимо наступний крок».

5. «Я зроблю це замість тебе»

Коли наші діти ще дуже маленькі, ми намагаємось надмірно захищати їх. Це нестримне бажання, як правило, не минає навіть тоді, коли вони виростають. Але яким би сильним не було прагнення батьків вирішувати всі дитячі проблеми, у довгостроковій перспективі це може принести більше шкоди, ніж користі. Коли ви кажете дівчинці, що їй не варто турбуватись, і виконуєте замість неї всі її домашні обов’язки або інші складні завдання, ви не почуєте заперечень. Вона навряд чи взагалі буде заперечувати вам, принаймні, доки не подорослішає достатньо, щоб усвідомити всі наслідки таких педагогічних прийомів. До цього часу фраза «Я зроблю це за тебе» буде ставити її в сильну залежність, ураховуючи, що дівчинка не зможе оволодіти великою кількістю навичок і практичних знань. Зі слабкою впевненістю у своїх силах вона буде почуватись розгубленою, невпевненою, некомпетентною у своєму дорослому існуванні. Тому будьте розумнішими, думайте, перш ніж дозволити своїм інстинктам взяти над вами верх. Для таких випадків цілком доречним буде сказати дитині так: «Спробуй упоратися з цим сама, а я допоможу тобі, якщо буде потрібно».

6. «Це не дуже жіночно з твого боку»

Виховання дівчинки – найдивовижніший досвід, який тільки можуть мати батьки. Чудовим його роблять усі ці стрічки, пухнасті ведмедики й лялькові сукні, розкидані по дому, або, принаймні, це те, чого очікують батьки. Гендерні відмінності – це прекрасні та бентежні відкриття, які кожна дитина знайде у своєму підлітковому віці, але іноді ці відмінності нав’язуються й тому бувають виснажливими. Одна справа пофарбувати кімнату дитини в рожевий колір, і зовсім інше – примушувати дівчинку відповідати вашому образу ідеальної маленької леді. Часто батьки схильні дотримуватись гендерного коду й загальних переконань, залишають дитині дуже мало можливостей для розвитку власної гендерної ідентичності. Тому те, що ви можете вважати жіночним, ваша донька може розглядати як віджилий забобон. Якщо вона любить носити мішкуватий одяг і слухати музику у стилі панк, у цьому немає нічого кримінального. Замість того, щоби примушувати її бути жіночною в очах громадської думки, підтримуйте дитину у прагненні бути самою собою. Незвичайний зовнішній вигляд не має нічого спільного з інтелектом і людськими якостями дівчинки, – з тим, що дійсно важливо.

7. «Не переймайся так, маленька красуня»

Перехідний вік – це найжахливіший період як для батьків, так і для дитини. Пізнаючи світ жіночності й випиваючи першу гірку чашу нетерпимості та несправедливості разом з першим же ковтком спиртного напою, молода дівчина може бути дуже налякана тим, що вона відчуває. Статеве дозрівання – це процес заплутаний і не завжди приємний, у цей період батьки повинні очікувати як мінімум постійних перепадів настрою та тривог дитини. Тому «Та не хвилюйся ти так» – це найбільш потенційно дратівливі та провокаційні слова для дівчини цього віку. Вони призводять до найбільшого розриву між батьками й дитиною, і саме із цієї причини дівчинка завжди відповідає «Ти мене не розумієш». Що ж, спробуйте зрозуміти її! А якщо ви не можете, принаймні дайте їй знати, що ви робите для цього все можливе. У цьому квітучому віці дівчинка найбільше потребує захисту й підтримки, тому намагайтесь переконати її, що вона може знайти цю підтримку у вас. В іншому випадку грюкіт дверима буде тільки початком постійного нерозуміння між вами. Кажучи дитині «Я тебе розумію», ви покажете їй, що поважаєте її емоції, готові вислухати, дати пораду й допомогти завжди, коли їй буде потрібно.

8. «Бери приклад з неї!»

У ранньому віці наслідування старшої сестри, двоюрідної сестри чи подруги сім’ї є для дівчинки чи не найбільш цікавим і типовим заняттям. Навіть шафа матері здається їй світом нескінченних можливостей. Але ця ситуація змінюється, коли у вашої доньки починає розвиватись її власна ідентичність. Підлітковий вік – це виснажливе випробування для унікальності. Для молодої жінки, яка прагне знайти своє місце під сонцем, будь-яка спроба порівняти її з іншою дівчиною – джерело розчарування. Уявіть, що ви перебуваєте у стані, коли не в повній мірі усвідомлюєте навіть те, ким ви є насправді й ким повинні стати, при цьому хтось наполегливо намагається порівнювати вас з іншою людиною. Це дратує, чи не так? Примушуючи дитину брати з когось приклад, вести себе або просто бути схожою на когось іншого, ви руйнуєте й так нестійкий образ її індивідуальності. Таким чином, щоразу, коли ви думаєте про оптимальну модель для наслідування для вашої маленької дівчинки, почніть із себе. Замість того щоби просити дитину брати з когось приклад, краще нічого не кажіть, а покажіть їй такий приклад у своїй особі.

9. «Намагайся не їсти так багато»

Кажучи про статеве дозрівання, ще один аспект, яким батьки ніколи не повинні нехтувати – це розвиток у дівчини образу свого тіла. Підлітковий вік – це етап ознайомлення дитини зі своїм фізичним єством, і для дівчини це означає постійну боротьбу з образами, які пропагує популярна культура. Це час незахищеності, невпевненості в собі й відсутності довіри. Останнє, що потрібно жінці, це втручання в її справи. Тому підходьте до проблем її тіла дуже обережно та вдумливо. Ніколи не пропонуйте дівчині з’їсти більше, якщо ви помітили, що вона на дієті, але проявляйте інтерес до цього питання й порадьте їй проконсультуватись у дієтолога та харчуватися більш здоровою їжею. Така порада підходить і для протилежної випадку. Якщо ви помітили, що ваша донька недбало ставиться до власного тіла й набирає вагу, натякніть їй про це делікатно. Замість того щоб казати «не їж цю гидоту», проінформуйте її про більш здоровий раціон харчування й поступово впроваджуйте його в сім’ю. Крім того, спонукайте дитину більше займатись фізичними вправами, демонструйте це на власному прикладі.

10. «Ти надто хороша для нього»

Є одна особливість, через яку цей ніжний вік може бути трохи важчим для дівчаток, ніж для хлопчиків. Нерозділене кохання й розбите серце – це серйозні проблеми і для тих, і для інших, але залишити глибокі, довговічні шрами вони можуть саме на дівочих серцях. Крім того, дівчині трохи складніше знайомити свого кавалера зі своєю сім’єю. Батьки, як правило, більше прагнуть захищати дівчаток, коли ті починають досліджувати свою сексуальність, і їхні обранці традиційно не відповідають очікуванням тат і мам. Навіть якщо ви помітили, як сильно не підходять один одному ваша донька та її коханий, ніколи прямо не висловлюйте свою думку. Замість того, щоб говорити «Ти надто хороша для нього» або «Ви погана пара», проявляйте інтерес до вибору доньки й переконайте її радитися з вами щоразу, коли в неї виникають проблеми інтимного характеру. Якщо такі проблеми виникають, попросіть дитину визначити їх причину. Замість того щоб категорично відкидати коханого доньки, спробуйте пояснити їй, що кожна людина унікальна, іноді відмінності між людьми просто непереборні. Намагайтеся, щоб ваше ставлення до хлопця доньки не ґрунтувалось на упередженні проти його соціального статусу, сім’ї або зовнішнього вигляду.

Яким би чудовим на перший погляд не здавалось виховання доньки, воно завжди передбачає емоційні хвилі та сплески. Дівчата звертають увагу на те, що ви кажете, і, зауважте, на те, як ви це кажете. Незалежно від того, наскільки ви втомились і засмучені, зробіть глибокий вдих і порахуйте до десяти, перш ніж сказати доньці те, що вона не забуде. Слова – потужна зброя, їх правильний вибір буде сприяти вихованню розсудливої дівчинки, жінки зі своєю позицією й леді з вишуканими манерами.

Джерело: childdevelop.com.ua