Хто серед нардепів став багатшим, а хто – біднішим

16 Травня 2016 13:07

 

Фото: vesti-ukr.com

“Ділова столиця” зібрала інформацію в деклараціях понад 400 народних депутатів, представлених у Верховній Раді. Свої дані про доходи та майно за 2015 рік не подали лише кілька нардепів – Надія Савченко, яка знаходиться у російській в’язниці, Андрій Клюєв, який перебуває в бігах і т. п.

Наш матеріал –  масштабний аналіз статків нардепів і перший з серії вивчення того, як живуть парламентарі, скільки заробляють, яким майном володіють та в яких банках зберігають свої гроші.

Отже, загальна сума доходів нардепів в 2015 році склала 1 млрд 57 млн грн. Доходи в 2015 році дещо зросли – у 2014 році вони складали 918 млн грн.

Як бачимо, загальні доходи набагато перевищують офіційну зарплату, яка у кожного нардепа в 2015 році щомісяця становила трохи більше 4 тис грн. на руки. Тобто зарплати склали за рік – менше 1% від загальних доходів. Навряд чи ця ситуація зміниться в цьому році, не дивлячись на те, що з 15.04.16 року депутатська зарплата була збільшена. Вона виросте з 6400 до 17650 грн (без податків – “ДС“).
До речі, нардепи – мабуть єдині представники державної влади, у кого сім’ї бідніші, ніж голови сімейств (у чиновників, як правило, все навпаки). Так, в 2014 році сімейні доходи нардепів склали 256 млн грн, проти 457 млн грн в 2015 році.

Загалом, карта нардепів, які заробляються найбільше, виглядає так.

ТОП-10, які найбільше заробили

Найбагатший – колишній голова парламентського комітету з питань податкової та митної політики Віталій Хомутиннік. Уже не перший рік. При безлічі питань до Хомутиннинку він давно декларує свої доходи. У наприкінці 2015 року належить йому фонд Cascade Investment Fund придбав 5% холдингу “Кернел”. Але основна частина його доходів формується з фонду “Каскад-інвест”, близько 100% акцій якого належать родині Віталія Хомутинника. Цей фонд управляє активами нинішнього лідера “Відродження”.

Хто збільшив заробіток в 2015-му, порівняно з минулим роком

Більше за інших в 2015 році збагатилися Федір Негой, Тетяна Донець, Михайло Поплавський та Олександр Онищенко. Звідки доходи у мажоритарника Негоя – невідомо. Він не вказав це в декларації. Більш конкретною виявилася Тетяна Донець з Народного фронту. Сума її доходу в основному складається зі спадщини (36,7 млн грн). Михайло Поплавський також отримував незрозумілі доходи, але як мінімум 11 млн – від продажу нерухомості. Варто відзначити, що в 2015 році “співочий ректор” домовився про продаж своєї мережі АЗС вздовж Одеської траси (кілька об’єктів, які входили до складу готельно-ресторанних комплексів). Також на 30 млн грн продав майна Олександр Онищенко, який володіє великим нафтогазовим бізнесом.

ТОП-10 найбагатших сімей

Найбагатші сім’ї у Геннадія Бобова та Юрія Чижмаря. Бобов – власник агрокомпанії «Панда» і коли став нардепом передав бізнес сім’ї, чим і пояснюються її заробітки.

ТОП-10 найбідніших

Найбідніші – Дмитро Ярош і Андрій Білецький. Комбати, схоже, просто не засмічують голову необхідністю звітувати перед виборцями.