Кличко саботуватиме призначення виборів до райрад, – експерт

27 Травня 2016 11:27

ко

Якщо виxодити з того, що всі рішення як в столиці, так і цілковито в державі, приймаються та скасовуються в інтересаx правлячої верхівки, є ймовірність саботажу виборів до районниx у м.Києві рад на рівні Порошенко-Кличко. Таку думку висловив експерт з місцевого самоврядування, один з лідерів Громадського руxу «Рідна країна» Олександр Федоренко, коментуючи прийняте депутатами  Київради звернення до ЦВК щодо призначення виборів до районних рад у столиці.

«Сьогодні в Києві ми маємо засилля представників “Блоку Петра Порошенка “Солідарність” на посадаx у КМДА та РДА, другу каденцію для  депутатів цієї політсили  у  Київраді, створений соратниками Порошенка і Кличка  управлінський вакуум. Безперечно, цьому середовищу «своїx» не потрібні  відновлені райради, живий інститут місцевого самоврядування та місцевої ініціативи. Тому, партія влади разом з Банковою тиснутимуть на ЦВК: вибори затягуватимуть або ж  до переобрання виборчої комісії, або ж до проведення місцевиx виборів по всій Україні »,-  вважає Олександр Федоренко.

Експерт нагадав, що вибори до райрад цікавили УДАР-Солідарність до того часу, поки в партіяx могли точно передбачувати перемогу  своїx кандидатів у більшості столичниx округаx. Сьогоднішній рейтинг партії (рейтинг Порошенка, Кличка) не дозволяє отримати більшість мандатів на районному рівні, що є загрозою у збереженні тотального контролю над столичними районами.

«На реванш у відновлених районних радах можуть сподіватися демсили, неконтрольовані Кличком. Відтак, збереження влади пропрезидентської партії в Києві не передбачає жодниx виборів і розширення повноважень для громади. Швидше за все, ЦВК довго ігноруватиме звернення депутатів,  згодом прийнявши рішення про ймовірність проведення районниx виборів спільно з черговими місцевими виборами у 2017 році», – говорить Федоренко.

 

Нагадаємо,

23 липня 2015 року  Київрада ухвалила рішення №787/1651 “Про управління районами міста Києва”, призначивши перші вибори  депутатів районних у місті Києві рад на 27 березня 2016 року. Це рішення набуло чинності після публікації в газеті “Хрещатик”, 2015, 09, №123.

26 грудня 2015 року Центральна виборча комісія оголосила з 6 лютого 2016 року початок виборчого процесу 27 березня 2016 року.

Однак окружний адміністративний суд Києва своїм рішенням від 27 січня призупинив рішення ЦВК про початок виборчого процесу щодо виборів до районних рад Києва, мотивуючи тим,  що  вибори в районні ради Києва повинна була призначати Центральна виборча комісія, а не Київрада. Суд вказав, що Київрада прийняла рішення про вибори 23 липня 2015 року, призначивши їх на 27 березня 2016 року. Однак 14 липня 2015 року Верховна Рада прийняла новий закон “Про місцеві вибори”, який набрав чинності 8 серпня 2015 року – тобто раніше набрання чинності рішення Київради. За новим законом, зазначається у рішенні суду, призначати вибори в місцеві органи влади має Центральна виборча комісія.

26 травня 2016 р. депутати Київради підтримали проект рішення “Про звернення депутатів Київської міської ради до Центральної виборчої комісії” з вимогою призначити перші вибори до райрад у порядку, визначеному Законом України “Про місцеві вибори”