Косметика праукраїнок: як бути гарною знали українські жінки сотню років тому

6 Травня 2016 11:35

01

Кожна дівчина і жінка бажає виглядати якнайкраще. Сучасні жінки задля зовнішньої краси часто витрачають неабияку суму грошей, даючи хороший прибуток сотні косметичних компаній. Але чи потрібно витрачати багато грошей, щоб виглядати красиво, молодо а найголовніше-здорово? На це точну відповідь знали українські жінки сотню років тому.  Вони вміли доглядати за обличчя, використовуючи лишень природні маски та скраби. Давайте ж згадаємо як.

Догляд за обличчям.

 sZpWv1llZF0

Ще сто років тому умови праці українських жінок були дуже важкими, вони постійно  перебували на сонці, вітрі, дощі, холоді та морозі. Але попри те старались виглядати красиво. Ранок починався з вмивання джерельною водою, а коли на обличчі було якесь подразнення, то – ранковою росою з липи, вишні чи яблуні. Ввечері, щоб заспокоїти шкіру, робили відвари з чебрецю, любистку, м’яти або череди.

Відвари пелюсток троянди або шипшини, листя м’яти, ромашка, липовий цвіт робили дівчата з  нормальним типом шкіри. А от для жирної та комбінованої шкіри робили настої або відвар календули, шавлії, звіробою, хвоща, деревію, мати-й-мачухи. Ці трави звужують пори та гарно очищають їх та мають протизапальну дію. Для цього брали одну рослину або збір дрібненько різали, а якщо трави сухі, то розтирали в порошок, потім 2 великі ложки суміші заливали 0.5 склянкою окропу, накривали та давали настоятись хвилин 15. Після чого воду зливали, та теплу трав’яну суміш накладали на 15 хвилин на обличчя.

Щоб надати шкірі тонус, використовували квашену капусту. Брали грам 100 квашеної капусти, дрібно різали та накладали на хвилин 20 на обличчя. Потім змивали теплою водою.

Для масок використовували фактично усі сезонні овочі і навіть фрукти та ягоди. Такі маски гарно забезпечують шкіру обличчя вітамінами та тонізують.

Яблучна маска для обличчя гарно живить та відбілює шкіру обличчя. То ж її робили так: яблуко чистили та подрібнювали, змішували з двома ложками сиру, накладали на обличчя на хвилин 20.

Маску з груші використовували як скраб, який добре очищає і живить шкіру, сприяє зникненню зморшок. З груші робили пюре та додавали до нї будь-якої олії. Наносили на обличчя на 25 хв.

Прекрасною зволожуючою маскою була і картопля. ЇЇ подрібнювали, додавали яйце, дрібку солі, перемішували та накладали на обличчя на 15 хвилин. Після чого змивали водою.

Догляд за волоссям.

 image2

Здавна українки славились своїм красивим, пишним, довгим, густим волоссям. Потяг до прекрасного спонукав українок ретельно доглядати за собою. Щоб волосся було красивим та пишним, його мили теплою джерельною водою. З додаванням трав: кропиви, лопуха, – волосся було міцним та густим;  любистку(щоб хлопці любили), м’яти- надзвичайно м’яким; ромашки- набувало дещо золотистого кольору та гарного блиску; ягоди ожини та чорниць- коричнюватого кольору; кори дуба та ялини- чорного.

То ж прислухаймось до знань наший пращурів та будьмо красивими та здоровими!
Взято тут.