На довиборах влітку ми побачимо, чи «бабло все ще перемагає всьо»

18 Травня 2016 16:02

федоренко

Проведення проміжних виборів 17 липня  дозволить побачити не тільки дійсний рейтинг пропрезидентської сили, яка змагатиметься за кожен мандат, але й рівень політичної свідомості виборців України на прикладі   голосування  мешканців на цих 5-ти округах. Літня виборча кампанія також продемонструє, чи все ще дієвим залишається метод «бабло перемагає всьо».

 Так вважає один з лідерів Громадського руху «Рідна країна», політичний експерт Олександр Федоренко, коментуючи появу у ЗМІ інформації про можливих кандидатів у народні депутати на округах №27 в Дніпропетровську, №85 в Івано-Франківській області, №151 у Полтавській області, №206 у Чернігові і №23 на Волині.

«На квітень 2016 року в коаліції нараховували ніби то 230 депутатів,  точну кількість коаліціянтів, напевно, наразі не знають навіть в апараті Верховної Ради. Її кількісний склад  – таємниця,   голосування відбуваються з математичною необхідністю врахування кожного голосу. Здобути  5 нардепів до коаліції і таким чином  отримати незалежність від депутатських груп  – таким буде завдання для партії Президента. Йтимуть до перемоги з гаслом «мета виправдовує засоби »,  – говорить Федоренко.

Відповідно до ситуації,  округи «засіватимуть» соцдопомогою, використовуватимуть адмінресурс та «чорну» агітацію проти незалежних конкурентів  та кандидатів від демсил.

Використовуючи соцопитування та медійні технології,  штабісти «нагнітатимуть» рейтинг, вважає експерт.

«По факту, географічна локація  5 округів дасть повноцінну оцінку рейтингу президентської сили, настроям виборців, їх уподобанням. Ця інформація дозволить підготуватися партії  до позачергових виборів, які політологи передбачають вже на осінь. Десь потрібно буде знівелювати місцеву ініціативу, десь піти на перемовини чи «підгодувати» регіон , а десь «закласти яйця в різні кошики», – прогнозує політичний експерт.

Олександр Федоренко також акцентує увагу на тому, щo довибори стануть своєрідним політичним  тестом і для опозиції. Зокрема, опозиційним лідерам для перемоги доведеться йти на перемовини й висувати на округи єдиного кандидата.

«Той, хто не піде на перемовини і висуватиме свого кандидата, однозначно гратиме під президентського висуванця. Ситуації, коли 10 опозиціонерів на одному окрузі розтягують опозиційний рейтинг і приводять до перемоги одного провладника  –  не мають повторитися. Опозиція має продемонструвати вміння йти проти влади в реальному житті,  популізм тут тільки програє», – вважає експерт.

 Нагадаємо, ЦВК призначила довибори депутатів Верховної Ради на неділю, 17 липня.

Йдеться про 5 округів.  Вибори в окрузі №27 призначені в зв’язку з тим, що обраний тут нардепом Борис Філатов став мером Дніпропетровська. В окрузі №206 вибори призначені через те, що обраний в ньому депутатом Владислав Атрошенко став мером Чернігова.
В округах №85 і №151 вибори призначені у зв’язку з тим, що обрані в них депутатами Ігор Насалик і Тарас Кутовий були призначено 14 квітня міністрами енергетики та аграрної політики відповідно. В окрузі №23 виберуть заміну народному депутату Ігорю Єремеєву, загиблому в серпні 2015 року.