Наглядову раду «Нафтогазу» мав очолити не професіонал «групи Курченка»

12 Травня 2016 13:31
Фото з відкритиx джерел

Фото з відкритиx джерел

НАК «Нафтогаз-Україна» є державним підприємством  стратегічного значення, яке відіграє  надважливе значення  для економіки і безпеки держави.  Саме тому  до  топ-менеджменту  «Нафтогазу» не  мала  би входити особа, пов’язана з діяльністю   UMH group часів  Сергія Курченка.

 Таку точку зору висловив один з лідерів Громадського руху «Рідна країна»  Олександр Федоренко, коментуючи інформацію про  обрання    головою наглядової ради НАК “Нафтогаз Україна” заступника міністра економічного розвитку та торгівлі Юлію Ковалів.

«Відповідно до розробленого спільно зі Світовим банком Плану заходів щодо реформування газового сектору¸ «Нафтогаз» має запровадити  стандарти корпоративного управління ОЕСР (Організації економічного співробітництва та розвитку). Навряд чи ці стандарти передбачають наявність на чолі стратегічного підприємства людини, яка пов’язана з «групою Курченка» та консультуванням  з організації схем  з торгівлі скрапленим газом молодого олігарха. Принаймні, інформація подібного змісту, достовірність якої до цього часу  не оскаржена,  подається Google при запиті за певним прізвищем», – говорить громадський активіст.

Наразі, до незалежної  наглядової ради “Нафтогаз України”,  яка  розпочала свою роботу, увійшли декілька незалежних директорів-експертів, які мають розділити між собою відповідальність за формування політики власності кампанії. Це дійсно важливий фактор для відродженні довіри у громадськості до даного підприємства та проведенні реформ в його структурі, проте факти з трудової біографії Ковалів можуть загальмувати даний рух, вважає Федоренко.

«В даному випадку вся відповідальність лежатиме на уряді Гройсмана, ставленники якого мають чимало заслуг, але більшість з них  не відрізняється  «непорочними» трудовими й бізнес зв’язками. Таким чином у державі  нівелюється весь сенс реформ», – говорить Олександр Федоренко.

Довідково:

Сьогодні стало відомо, що заступника міністра економічного розвитку та торгівлі Юлію Ковалів обрали головою наглядової ради НАК “Нафтогаз Україна.  Заступником  голови  обраний незалежний директор Пол Уорвік. Три постійні комітети очолили незалежні директории – – з питань аудиту (Чарльз Проктор), з призначень та винагород (Пол Уорвік); та з питань етики (Маркус Річардс).