Найекологічніші країни світу

22 Травня 2016 16:58

Сьогодні, у час активного розвитку технологій, люди почали цінувати екологію. Тепер усі прагнуть пити якісну чисту воду, дихати чистим повітрям і харчуватися екологічною їжею. Американське видання TheForbes регулярно публікує рейтинг найекологічніших країн світу. Методика оцінки рівня екологічності включає 25 критеріїв, у які входять чистота повітря, чистота води, використання пестицидів у сільському господарстві та ін. Тож які вони, найекологічніші країни світу? ЕК познайомить вас з першою п’ятіркою оаз чистоти.

switzelandШвейцарія

За екологічністю Швейцарія за останньою перевіркою набрала 95,5 балів зі 100. Країна розташована у Центральній Європі, основна її територія знаходиться в Альпах. Клімат помірний, комфортний, без різких температурних коливань. Швейцарія характеризується великими водними запасами, тут протікає річка Рейн, знаходиться чимало озер – Женевське, Боденське, Лаго-Моджоре та ін. Ліси покривають майже 30% від усієї території. Що цікаво, кожен швейцарець, яких хоче зрубати дерево, має отримати офіційний дозвіл місцевої влади, навіть якщо це його власне дерево, яке він власноруч посадив на своїй власній землі.

sweden1Швеція

Королівство Швеція знаходиться у Північній Європі, на східній і південній частині Скандинавського півострова. Клімат в середньому помірний, через велику протяжність країни спостерігається перехід від морського до континентального. Одне з найголовніших природних багатств Швеції – це ліси, соснові і ялинові, які покривають близько 57% території. В країні знаходиться багато національних парків і резерватів, а також сільськогосподарських угідь, які розташовані на півдні і сході, вздовж узбережжя Ботнічної затоки. Що цікаво, Швеція славиться не тільки чистою екологією, але й найдовшою в Європі тривалістю життя – 81,7 роки!

norwayНорвегія

Королівство Норвегія розташовується у Північній Європі, на західній та північній частині Скандинавського півострова, займає також архіпелаг Шпіцберген, острови Ян-Маєн та Ведмежий. Клімат Норвегії надзвичайно мінливий, упродовж одного дня ви можете спостерігати купу погодних явищ, які змінюються з вражаючою частотою. У норвежців навіть є приказка: «Не подобається погода? Зачекай 15 хвилин!». Що цікаво, незалежно від погоди найпопулярнішим транспортним засобом у Норвегії є велосипед.

Costa Rica1Республіка Коста-Ріка

Назва «CostaRica» перекладається як «багатий берег». Це одна з найменших держав Центральної Америки, розташована у найвужчій частині перешийка, який з’єднує два континенти. С південної і західної сторони Коста-Ріка омивається Тихим океаном, а зі сходу – Карибським морем. У столиці Коста-Ріки, місті Сан-Хосе мешкає усього 890 тис. жителів. Економіка республіки в чималому залежить від туризму, саме тому влада прагне досягти нульового балансу вуглецевих викидів до 2021 року. До того ж, держава захищає свої лісові угіддя від вирубки, на відміну від інших країн Латинської Америки. Але проблемним екологічним питанням для республіки Коста-Ріка є охорона та збереження морських територій.

columbia1Колумбія

Держава розташована на північному заході Південної Америки, поряд з Бразилією, Венесуелою, Перу, Еквадором та Панамою. Назва країни походить від імені Христофора Колумба, який відкрив береги Америки в 1492 році. Процвітання країни напряму пов’язано з екологією та чистотою і родючістю земель, адже основний експортний дохід Колумбії нараховується завдяки вирощуванню кави та квітів. Колумбійці не просто експортують каву, вони і самі вживають її щодня у чималих кількостях. Щорічно населення у розмірі в 50 млн випиває 400 млрд. чашок кави. А ще у цій країні знаходиться найкрасивіша річка у світі – Каньо Крісталес, забарвлена у п’ять кольорів.

Джерело:  korysne.co.ua