Небезпечні кімнатні рослини

14 Травня 2016 13:30

скачанные файлы (2)

Яскравих і прямих прикладів шкоди кімнатних рослин та їх небезпеки для життя і здоров’я людини, складно відшукати, однак є обставини, яких для певних категорій людей куточок рослинного світу вдома несе загрозу.

Від цвітіння деяких видів хатніх рослин можуть постраждати алергіки. Обережність необхідна особливо в період рясного цвітіння рослин із сильним ароматом. Нерідко такі квіти тримають в закритому приміщенні, яке зрідка провітрюється, а сильний запах, до прикладу, лілії, може викликати головний біль, запаморочення та інші небезпечні симптоми.

Фікуси, нешкідливі для більшості людей, у чутливих осіб здатні викликати проблеми зі здоров’ям, такі як бронхіальна астма, набряк слизових оболонок, блювоту, пронос. Це може трапитись через те, що сік фікуса містить рослинні білки, один із найпотужніших алергенів. Частинки білка, виділяючись на поверхню листя, можуть потрапити через повітря в дихальні шляхи людини. Якщо після контакту з квіткою виникає свербіж, з’являється висип, сильна слинотеча, набрякають очі, губи або інші частини тіла, то це є дуже небезпечні симптоми.

Крім того, алергія на кімнатні рослини може мати такі ознаки, як утруднене дихання, кашель. Якщо помічено подібне, то від цієї рослини потрібно терміново позбавлятися, не зайвим буде звернутися до лікаря. Окрім алергіка, в зоні особливого ризику знаходяться вагітні жінки і хатні улюбленці. Наприклад, герань і примула небезпечні субстратом, а саме цвіллю, яка може проявитися при неналежному догляді.52587164

В цілому ж, небезпека кімнатних рослин може проявлятися у випадку недалекоглядності людини. Відомо, що практично всі молочаї − пуансетія, молочай Міля, кодіеум (кротон), акаліфа − при обрізанні виділяють їдкий сік, який, потрапляючи на шкіру та слизові оболонки, викликає роздратування.

Листя та інші частини аденіума і олеандра теж смертельно небезпечні. При роботі з ним потрібно надягати рукавички. Пересаджуючи такі квіти, потрібно добре мити руки і не чіпати руками очі і рот. Рослини сімейства ароїдних, а це монстера, аглаонема, алоказія, сауроматум, сингоніум, антуріум, спатифіллум, сциндапсус, диффенбахія, філодендрон, каладіум, заміоклькас, калла, колоказія, теж можуть бути небезпечні, адже вони містять щавлеву кислоту, токсичні протеїни і ензими.

Солі щавлевої кислоти викликають сильні опіки поверхні шкіри, набряки слизових оболонок. Небезпечні попаданням в їжу і рододендрони. Якщо в сім´ї є маленька дитина, краще тримати такі рослини, а ще такі як диффенбахія, монстера, аглаонема, фікус, від неї подалі. Крім того, дітей вабить небезпечна краса деяких кімнатних рослин, а саме, їх яскраві квіти або плоди, що можуть бути отруйними. Навіть за умови запровадження мір безпеки, листя або ж отруйні плоди можуть просто впасти з рослини, а, спробувавши їх на смак, дитина чи хатня тварина ризикує отруїтись. То ж від таких квітів в оселі краще відмовитися взагалі.

Джерело:korysne.co.ua