Незвичайні поради батькам про виховання

11 Травня 2016 18:32
prikol.i.ua

prikol.i.ua

У цій статті пропонуються найкорисніші поради про виховання дітей від досвідчених батьків.

1. Якщо ваша дитина впала, спитайте її: «Тобі боляче чи страшно?». Зазвичай у такий момент діти просто налякані або розгублені. Якщо це так, розкажіть історію про те, як одного разу ви чи тато ще в дитинстві теж упали. Діти люблять такі історії, вони допомагають малюкам зберігати хороший настрій.

2. Якщо ви подорожуєте всією сім’єю й робите переліт на літаку, завжди займайте місця в різних рядах: нехай один з батьків сидить з дітьми, а інший окремо. Міняйтесь місцями кожні дві години. Цей перевірений спосіб полегшить подорож для всіх. Та ж порада підходить і для подорожей у поїзді.

3. Якщо ви хочете, щоб діти не відволікались за обіднім столом чи в іншому місці, почніть речення зі слів: «Я коли-небудь розповідала тобі історію про те…».

4. Навчіться малювати простих тварин, таких як жаби, птахи або предмети (літак, ляльку, балерину). Діти будуть постійно просити, щоб ви малювали їх знову і знову.

5. Секундомір – чудове джерело мотивації тоді, коли ви хочете, щоб ваша дитина швидше зав’язувала шнурки, їла, прибирала свою кімнату або робила що завгодно.

6. Для того щоби попередити сварки із приводу вдягання теплого одягу перед виходом з дому, замість того щоб сказати «Вдягни куртку» скажіть: «Витягни руки, а потім вдягни куртку».

7. Подумайте про те, щоби влаштувати «день тістечок» або «день шоколаду». Тоді замість того щоби сказати: «Ні, я не куплю тобі це тістечко» ви зможете сказати: «День тістечок у нас по середах». Ця традиція зробить середу особливим днем для дітей, якого вони будуть дуже чекати і в той же час розвивати такі корисні якості, як терпіння й відстрочене задоволення своїх бажань.

8. Якщо у вас дитина дошкільного віку, попросіть її вибрати та взяти із собою книгу для поїздки з вами у справах або в метро. Так вона звикне розважати себе самостійно. Ви можете попросити її відшукати серед ілюстрацій певного персонажа або предмет, тобто дати їй цікаве завдання.

9. Малюки завжди хочуть пити та в туалет. Навіть якщо вони кажуть, що не хочуть, коли побачать склянку води чи горщик, то зроблять це. Майте на увазі.

10. Важливо не тільки бути фізично близькими дитині (перебувати десь поблизу), а й повністю зосередитись на ній. Коли ви приходите з роботи, по можливості залишайте свій телефон у сумці та просто будьте з дитиною (десять хвилин чи годину, у залежності від обставин). Навіть якщо ви відчуваєте напругу або роздратування після трудового дня, дуже важливо відкласти всі проблеми в бік і провести деякий корисний час з дітьми, перш ніж ви почнете готувати вечерю, укладати їх спати або виконувати будь-яку іншу домашню роботу. Як не дивно, іноді дитина буває занадто зайнята, щоби проводити час із вами (вона може, наприклад, грати або виконувати домашнє завдання), але їй буде достатньо розуміння того, що ви поруч і готові приділити їй час!

11. Можна грати в таку гру: кожні вихідні ви з дітьми йдете на ринок і просите їх вибрати два нових овочі. Як правило, дітей дуже захоплює таке заняття. Потім ви йдете додому, разом придумуєте нові способи їх приготування і, таким чином, насолоджуєтесь новими корисними стравами – чіпсами з капусти, соте з кабачків, зеленими коктейлями тощо. Це чудовий спосіб спонукати дітей пробувати нові продукти.

12. Чищення зубів – одне з найменш улюблених занять дітей. Запропонуйте дитині вибрати пісню та співати її, доки вона чистить зуби. З одного боку, спів не дасть їй нудьгувати, адже це буде весело, а з іншого – буде працювати як таймер, за допомогою якого вона буде знати, скільки часу необхідно витратити на цю гігієнічну процедуру.

13. Діти, які часто турбуються з різних приводів, будуть легше справлятись зі своєю тривогою, якщо ви візьмете за правило щоранку коротко розповідати їм про те, які заняття й події заплановані на сьогодні. Наприклад, ви значно полегшите чотирирічній дитині її день, якщо дасте їй час на те, щоби підготуватись до всього заздалегідь, і скажете: «Ми сьогодні підемо в гості, там буде багато маленьких дітей, з якими тобі треба поводитись добре».

14. Дітям не дуже подобається прибирати у своїй кімнаті, але вони люблять інші домашні справи: виносити сміття, замітати, пилососити, мити тарілки. Залишається з’ясувати, що саме любить ваша дитина. Почніть з невеликих завдань, наприклад, доручіть їй витягнути одяг із пральної машини й розібрати його по парах. Якщо у вас немає жодної роботи для ваших дітей, але вам відчайдушно потрібно приділити двадцять вільних хвилин самим собі, придумайте їм якесь завдання (але воно повинно звучати серйозно!): «Мені дуже потрібно перекласти всі ці горіхи з мішка в миску».

15. Якщо малюк починає вередувати під час прогулянки, запропонуйте йому новий спосіб ходьби: крокувати, стрибати, як жаба, йти перевальцем, як пінгвін, і т. п.

16. Ще одна чудова ідея полягає в тому, щоб запрошувати на день народження дитини стільки гостей, скільки їй виповнюється років. Так вона не буде занадто перевантажена враженнями. На один рік – одного гостя, на чотири роки – чотирьох друзів…

17. В обідню пору приходьте й забирайте дітей зі школи без попередження, обідайте разом, роблячи їм тим самим приємний сюрприз.

18. Вирушаючи на дитячий майданчик, беріть із собою принаймні дві іграшки для нових друзів. Як правило, діти спочатку грають поруч один з одним, а потім починають грати разом.

19. Коли ви кудись ідете, завжди кажіть своїй дитині «До побачення». Це важливо, навіть якщо вона при цьому починає плакати.

Джерело: childdevelop.com.ua