Постійно холодні руки: причини та лікування

9 Травня 2016 15:02

Регулярно холодні руки – проблема, яка турбує велику кількість людей, особливо жінок. Варто зазначити, що у представниць прекрасної статі терморегуляція організму від природи слабкіша, ніж у чоловіків. Однак не завжди холодні руки пов’язані із зовнішніми факторами і погодними умовами.

Холодні руки

Причини

Якщо ви помітили, що ваші кінцівки постійно холодні – це серйозний привід відвідати лікаря. Фахівці з’ясували, що ноги і руки замерзають дуже часто через спазм в дрібних капілярах. У свою чергу кров припиняє надходити в необхідній кількості. Підсумок – холодні кінцівки. Крім цього причиною можуть послужити і різноманітні захворювання.

Залізодефіцитна анемія – нестача такого мікроелемента в організмі як залізо. В результаті людина швидко витрачає тепло і замерзає.

При вегето-судинної дистонії відбувається безладне скорочення капілярів, що призводить до порушення кровотоку до тканин і органів. В результаті ноги і руки постійно прохолодні.

Також до симптомів даного захворювання можна віднести: прискорене серцебиття, сонливість, головний біль, неуважність.

Хвороби щитовидної залози. При порушеннях в роботі щитовидної залози відбувається виділення недостатньої кількості гормонів. Організму не вистачає енергії, і кінцівки починають замерзати.

Дієти також нерідко є причиною холодних кінцівок рук. Жінки виснажують себе суворими обмеженнями в раціоні харчування. Починають вживати їжу з низьким вмістом жирів. Організм в даному випадку не отримує достатньої кількості вуглеводів, жирів і білків. При порушенні оптимального функціонування організму, відбуваються збої в процесі терморегуляції. Саме тому ноги і руки можуть бути холодними.

Наявність холодних ніг і рук може бути пов’язано і з прийомом спеціальних медикаментів, імунними захворюваннями, хворобами шлунково-кишкового тракту і серця. Саме тому не варто ні в якому разі відтягувати похід до лікаря.

Холодні руки у дитини

Якщо у дитини холодні руки це може означати, що вона, або захворіла, або замерзла. Якщо при цьому у неї спостерігається млявість і підвищена температура тіла, то, швидше за все це грип чи ГРЗ. Відразу після одужання дана проблема пройде.

У немовлят холодні руки не повинні викликати особливого занепокоєння. Терморегуляція грудних дітей слабка, тому долоньки можуть залишатися прохолодними навіть в спеку. Але якщо дитина при цьому стає неактивною, сонливою і погано їсть, варто негайно звернутися до лікаря.

Корисні рекомендації

Якщо ви хочете, щоб ваші руки зберігали тепло, фахівці рекомендують:

1. Не забувати правильно харчуватися. У вашому раціоні завжди повинні бути гарячі перші страви. Також добре зігріває і покращує кровообіг імбирний чай.

2. Зарядка. Ранок необхідно починати з легкої розминки. Вона допоможе організму прийти в тонус.

3. Одягатися по погоді. Не можна забувати в зимовий період одягати головний убір і рукавички. Не варто носити тісного одягу і взуття. Воно утруднює надходження крові до тканин.

4. Не паліть. Запам’ятайте: при кожному затягуванні відбувається природний спазм дрібних капілярів. В результаті кровообіг кінцівок порушується.

Джерело: zdorovia.com.ua