Продукти, що підвищують гемоглобін: топ-5

21 Травня 2016 17:05

granatГемоглобін відповідає за постачання кисню до клітин усього тіла, тому він є дуже важливим для здоров’я людини. З його зниженням виникає кисневе голодування, анемія, швидка втомлюваність, запаморочення, головний біль. Це може спричини небезпечну ситуацію для організму в цілому. Якщо проблема набуває критичних ознак, варто звернутись до лікаря і за його рецептом почати курс прийому лікарських засобів.

Однак, якщо ви відчуваєте лише певний дискомфорт, рекомендується переглянути раціон та включити до нього продукти, що підвищують гемоглобін. ЕК підготувала добірку з продуктів для гемоглобіну, які бажано вживати регулярно у профілактичних цілях.

М’ясо та субпродукти

Білки тваринного походження, що містяться у нежирних сортах м’яса та м’ясних субпродуктах, допомагають у відновленні рівня гемоглобіну. Крім того, залізо, яке вони містять, організм засвоює не менш ніж на 20%, що в 4 рази більше за рівень засвоєння їжі рослинного походження. До раціону корисно буде включити телятину, яловичину, печінку та яловичий язик – саме в цих продуктах рівень заліза найвищий. Аби продукти були кориснішими і не стали причиною зайвих кілограмів, їх бажано їсти вареними, печеними, а у випадку смаження − слідкувати за помірною кількістю олії та рівнем засмаження. Він має бути легким або середнім.

Риба та морепродукти

Як не дивно, але морська риба, креветки, кальмари та ікра – це також важливі складники повноцінного здорового раціону. Морська риба, особливо жирних сортів, містить окрім корисного для гемоглобіну заліза ще й не менш корисні омега-кислоти, які сприяють відновлювальним процесам організму. Морепродукти – більш дієтичний варіант, але і вони містять в середньому 30 мг заліза на 100 г продукту. Морська капуста, або ламінарія, також входить до списку продуктів, що підвищують гемоглобін та насичують організм важливими мікроелементами. moreprodyktu

Висівки

Пшеничні висівки містять приблизно 15 мг заліза на 100 г продукту, а також цілий оберемок вітамінів групи В, які беруть участь у синтезі гемоглобіну. Тим не менш, висівки бажано вживати обережно, по 20-30 г на день, в інакшому випадку це може спричинити проблеми з травленням. Для того, щоб пшеничні висівки були не тільки корисними, але й смачнішими, рекомендується додавати їх до улюбленого йогурту чи кефіру (всього 1 ст. ложку на стакан) та вживати зранку до чи замість сніданку.

Насіння

А чи знали ви, що смачне гарбузове та соняшникове насіння до того ж ще й корисне? Звісно, більше користі воно дає у сирому вигляді або у злегка підсушеному. Чим менш воно засмажене, тим краще засвоюється організмом. Серед корисного насіння варто виокремити льон та кунжут, які часто додають до хлібних виробів. Ви можете придбати це насіння окремо та додавати у салати чи інші улюблені страви. Для ласунів є також гарна новина – тахінна халва, яка виготовлена з перемеленого насіння кунжуту, є надзвичайно корисним смаколиком, адже вона містить аж 50 мг заліза на 100 г.

Гранат

При наявності проблем з гемоглобіном лікарі радять вживати гранатовий сік. Однак не варто плутати з гранатовим нектаром, який часто можна зустріти на полицях магазинів. Аби віднайти натуральний сік, вчитуйтесь у склад, у ньому має бути зазначено відсоток натурального продукту. Пити 100% гранатовий сік також не радимо, він доволі агресивно впливає на шлунок. Для найбільшої користі спробуйте самостійно робити гранатовий сік і перед вживанням додавати до нього 1/3 чистої води. Сік можна підсолодити чайною ложкою меду.

Джерело:  korysne.co.ua