Прогулянка по Києву: будинок, де виконуються бажання і будівля, в якій живе Кличко

22 Травня 2016 15:00

Вулиця Лисенка дивує історіями

Гуляємо! На вул. Лисенка дивимося на будинок з чортами, де живе Кличко, дізнаємося, де співав Шаляпін і смертельно поранили прем’єра Росії Столипіна, і в якому з будинків збуваються жіночі бажання

.jpg_08

Притулок біля опери для мовчазних дипломатів

Невелика вулиця Лисенка виникла в середині XIX століття і називалася тоді Театральніою. Назвали її так через міський театр, на місці якого нині перебуває Національна опера України (вул. Володимирська, 5). Сучасну назву вулиця отримала в 1927 році – на честь відомого композитора і педагога Миколи Лисенка.

boy_3031_8663643_

Поруч зі станцією метро “Золоті ворота” розмістився чотириповерховий особняк (Лисенка, 1) з ажурною ліпниною по центру, яка нагадує розкішний хвіст павича. Побудований будинок в 1917 році, проживали в ньому вельми впливові городяни. Зараз будинок як і раніше житловий, і оренда 1-кімнатної квартири обійдеться в $ 1000 в місяць. Місцеві розповідають, що багато апартаментів орендують іноземні дипломати, які не дуже йдуть на контакт з сусідами.

Будинок з шикарним виглядом на “Золоті ворота”

Двоповерховий особняк кавового відтінку з акуратними білими пілястрами на вул. Лисенка, 2, примикає до легендарного неоготичного замку барона – вдома, де проживав поміщик і лісопромисловець польського походження Михайло Підгірський. Саме за бажанням товстосума Підгорського і був добудований двоповерховий особняк в 1858 році. Використовував він його як прибутковий будинок, в якому селилися багатії.

boy_3010_8663646_

Будівля нині вважається зразком житлової забудови пізнього класицизму. В різний час в ній знаходилися кафетерій і перукарня. Зараз будівля відреставрована, і в ньому розмістився офіс однієї з великих косметичних компаній. Вид з вікон будівлі розкішний – монумент Ярославу Мудрому, кіт Пантелеймон і павільйон “Золоті ворота”. На ньому днями встановили мозаїку Богоматері з 15 тисяч шматочків смальти.

Рожевий особняк і поранення Столипіна

Чотириповерховий блідо-рожевий особняк в скромному вбранні на вул. Лисенка, 3, внесений до списків пам’яток архітектури міста. Він побудований в 1874 році і використовувався як прибутковий будинок. Місцеві жителі подейкують, що, хоча будинок і не дуже розкішний зовні, зате має свою таємничу легенду! Мовляв, всі незаміжні дами, незважаючи на вік, якщо хоч раз переночують в ньому і промовлять вголос бажання – вийти заміж, воно обов’язково збудеться, причому протягом року. Через це місцеві жителі прозвали його “Дівоча мрія”.

24468_8663647_

Варто звернути увагу і на одноповерхову сіру споруду – репетиційний корпус Національної опери України. У його вікнах можна подивитися на репетиції артистів. У самій опері колись співав легендарний Федір Шаляпін, а в 1911 році був смертельно поранений прем’єр-міністр Петро Столипін.

“Сірий монстр”, леви і царський балкон

Шестиповерхова житлова будівля на вул. Лисенка, 4, лякає своєю масивністю і сіркою строгістю. Її почали зводити в 1933 році і будували майже шість років. Житлові квартири призначалися для працівників Південно-Західної залізниці.

boy_3063_8663648_
Вона там з’явилася не випадково, адже по сусідству знаходиться шикарний особняк №6, де розмістилося головне управління Південно-Західної залізниці. Цей особняк був побудований в 1887 році і є пам’ятником архітектури. Його по праву можна назвати найбільш розкішною спорудою на вулиці: центральні двері прикрашені мордами левів, на фасаді багата ліпнина, розкішний карниз і витончені царські балкончики. На будинку можна відшукати меморіальні дошки, присвячені керівникам управління різних років, в тому числі Сергію Вітте, який, до всього, ще встиг побувати міністром фінансів.

Мерські чорти і зупинка у дворі

Бірюзовий особняк з гігантськими колонами на вул. Лисенка, 8, трохи лякає. На нижніх поверхах з метою безпеки мешканці встановили решітки, але з дизайном якось погарячкували, зробивши їх у вигляді клітки. Побудований будинок в 1934 році і призначався для співробітників всесоюзного об’єднання “Югозаготзерно”. У дворі злегка відлякує арочний проліт, точніше, його аварійний стан.

boy_3037_8663651_

На подвір’ї знаходяться гаражі і дитячий майданчик і – якимось дивним чином – невелика автобусна зупинка. Незважаючи на те що це пам’ятник архітектури, мешканці будинку без зайвої скромності добудували собі величезні балкони. Знадвору також видно помешкання мера Києва Віталія Кличка, який прописаний в сусідньому будинку на Хмельницького, 30/10. До речі, на даху “мерського” будинку облаштовано літній майданчик і розкішний сад. Сам же будинок відреставрований, на фасаді розкішні статуї жінок і обличчя, схожі на чортів.

Джерело: kiev-ukr.segodnya.ua