Щоденне вживання какао-напою підвищує ефективність роботи мозку

22 Травня 2016 14:52
Учёные: Ежедневное употребление какао-напитка повышает эффективность работы мозга

Австралійські вчені рекомендують щодня вживати какао-напій для поліпшення пам’яті.

До такого висновку вони прийшли після проведення дослідження на чолі з доктором Девідом Кэмфилдом (David Camfield) з Центру психофармакології людини при Університеті Свинбурн (Centre for Human Psychopharmacology at Swinburne University).

Надзвичайні властивості какао пов’язані з корисними флавоноїдами, потужними антиоксидантами, які містяться не тільки в какао, але також у яблуках, винограді та чаї.

У дослідженні доведено, що флавоноїди здатні покращувати робочу пам’ять, відповідальну за збереження інформації, а також її доступність для подальшої обробки, покращуючи обмін речовин в клітинах головного мозку. Відомо, що з віком цей тип пам’яті значно погіршується.

Учені з Колумбійського університету в місті Нью-Йорка (Columbia University in New York), США, виявили, що компоненти какао значно покращують здатність до запам’ятовування у літніх людей всього за 3 місяці. Вчені виявили, що у випробовуваних отримували підвищені дози флавоноїдів, спостерігалося значне поліпшення пам’яті, а функціональна МРТ показала виражене збільшення активності тієї частини гіпокампу, в якій утворюються нові нейрони.

“Покращення здатності до запам’ятовування у 60-річних учасників дослідження було настільки вираженим, що після 3-х місяців прийому флавоноїдів їх пам’ять ставала як у 30-40-літніх людей”, –

зазначає керівник дослідження професор Скотт Смолл (Scott Small).

Вчені з Італії і США показали, що какао активує нейрозащитные шляхи, які безпосередньо захищають нейрони від смерті. Зокрема, поліфеноли какао активують шлях нейротрофічних фактора головного мозку, який дуже важливий для підтримки цілісності нервових клітин і сигнальних систем.

Про ці висновки повідомив Journal of Cellular Biochemistry. Мова йде про принципово новий спосіб захисту мозку від старіння і профілактики прогресування хвороби Альцгеймера та інших нейродегенеративних захворювань.

Аееамария Цимини з University of l’aquila, провідний автор дослідження, повідомила в прес-релізі, що дослідження показало, що какао — не просто джерело антиоксидантів, який допомагає зберегти пам’ять. Така дія антиоксидантів виявлено вперше.

За матеріалами headinsider.net

Джерело: infokava.com