Стало відомо, чому не можна їсти картопляне пюре. Нормування споживання цукру відіграє величезну роль у підтримці здорової ваги, а також загального стану здоров’я.
Але, виключаючи з раціону солодкі напої і перероблені продукти харчування, не варто також забувати про те, як ми готуємо їжу.
Метод приготування їжі може змінювати кількість цукру, що надходить у кров, повідомляють дієтологи. Наприклад, з картоплі вивільняється на 25% більше цукру, коли він вариться і перетворюється на пюре, в порівнянні з тим, коли він обсмажується скибочками або запікається цілком.
Картопля та інші вуглеводи містять великі молекули крохмалю. Особлива обробка, така як пюровання, руйнує мембрану, яка оточує ці молекули, в результаті чого вивільняється велика кількість цукру. Подрібнення, віджимання і інші способи обробки продуктів також збільшують швидкість, з якою цукор надходить у кров. Така обробка збільшує площу поверхні харчового продукту — в результаті він швидше перетравлюється в кишечнику. Так, в цілому яблуці міститься набагато менше цукру, ніж в яблучному пюре або яблучному соку.
Таким чином, чим менше маніпулювати з харчовими продуктами, тим менше цукру вони будуть вивільняти під час перетравлювання.
Джерело: ukrhealth.net