Цікаві історії та міфи про кетчуп

12 Травня 2016 13:10
Интересные истории и мифы о кетчупе

Кетчуп – улюблена приправа для барбекю і пікніків. Розповімо про деякі з них.

Як би не лаяли дієтологи кетчуп, який сумнівно впливає на фігуру і здоров’я, шанувальників у нього менше не стає.

Багато хто навіть не уявляють без нього такі улюблені страви, як шашлик, картоплю фрі або піцу.

Один з любителів цієї приправи навіть примудрився випити вміст однієї пляшки кетчупу (120 мл) за 32,37 секунди.

1. На перших ролях

В даний час кетчуп застосовується в першу чергу в якості приправи, але так було не завжди. Приблизно 2 століття тому він був головним інгредієнтом в пиріжках, складних соусах та стравах з риби, м’яса, птиці та субпродуктів.

В якості самостійної приправи соус стали використовувати з 1900-х років, коли з’явилися хот-доги, гамбургери та картопля фрі.

Интересные истории и мифы о кетчупе

2. Без помідорів

Хоча сьогодні складно уявити класичний кетчуп без томатів в якості основи, ранні версії цієї приправи були зроблені з анчоусів, устриць, цибулі-шалота, лимонів або волоських горіхів.

Найпопулярніші інгредієнти в кетчупах другої половини XIX століття — гриби, сіль, перець, гвоздика і кілька крапель коньяку.

Філіппінці ж люблять кетчуп, приготований з бананів. У кухнях народів світу замість традиційних томатів у справу йдуть морква, журавлина, манго, яблука й інші овочі та фрукти.

3. Таблетки з кетчупу

У XIX столітті вважалося, що за допомогою кетчупу можна позбавити організм від хвороб печінки і жовчного міхура.

Интересные истории и мифы о кетчупе

У 1835 році цю приправу продавали у вигляді томатних таблеток для лікування діареї, жовтяниці та розлади шлунка. Така ідея прийшла в голову американському лікарю Джону Куку Беннетт з Огайо.

Його успіх надихнув інших медичних працівників створити томатні таблетки від ревматизму, грипу, головного болю і іншого. Але багато пігулки з кетчупу були сфальсифіковані — замість томатної основи там використовувалися звичайні проносні. Це в кінці 1840 року викликало гучний скандал, і продажу томатних таблеток пішли на спад.

4. Засіб від раку

Незважаючи на сумнівні таблетки з помідорів, їх винахідники були праві — кетчуп дійсно корисний для здоров’я. Зроблений з якісних, соковитих помідорів і без зайвих шкідливих добавок він добре впливає на роботу серця і допомагає знизити ризик деяких видів раку. Його перевага — в природному лікопіні, який забарвлює помідори в червоний колір. Цей антиоксидант заважає вільним радикалам руйнувати здорові клітини організму.

5. Містить п’ятий смак

Більшості з нас знайомі чотири основних смаки: солодкий, кислий, гіркий і солоний. Але є ще і п’ятий — умами — традиційний для східної кухні. Його виявив японський хімік Ікеда Кикунаэ в стиглих помідораx, рибі і консервованому м’ясі. Умами додають у продукти за допомогою таких смакових добавок, як соєвий соус глутамат натрію.

Интересные истории и мифы о кетчупе

Найбільш ранні версії кетчупу мали тільки два основних смаки — солоний і гіркий. Але сучасні виробники цієї приправи користуються всіма п’ятьма. Одним з піонерів в цій області стала відома компанія “Хайнц”. Вона одна з перших почала додавати в кетчуп трохи оцту і цукру. А для того щоб підкреслити умами, компанія намагається закуповувати у постачальників тільки стиглі помідори.

6. Повільніше, ніж черепаха

Ви коли-небудь замислювалися, з якою швидкістю виходить кетчуп зі стандартної пляшки?

За середніми підрахунками виявилося, що близько 0,045 кілометра в годину і 1,3 сантиметра в секунду. Навіть сама повільна черепаха за годину може подолати 0,8 кілометра. Але такий повільний вихід продукту з пляшки фахівці вважають показником його густини і якості. Якщо хочеться прискорити процес витікання приправи, то слід вставити в пляшку коктейльну соломинку до самого днища упаковки. Це дозволить збільшити швидкість потоку повітря кетчупу.

7. Суперпляшка — водонапірна башта

В 1949 році компанія W. E. Caldwell Company з Коллинсвиля (штат Іллінойс) виготовила найбільшу в світі пляшку кетчупу зі старої водонапірної башти. На це фірму з виготовлення обладнання для водопроводів і енергосистем надихнуло сусідство фабрики по розливу кетчупу.

Интересные истории и мифы о кетчупе

В результаті найбільша сталева пляшка приправи з томатів виявилася 21,4 метра в довжину. А встановлена вона на тридцятиметровій опорі. Ця диво-пляшка має власний фан-клуб та інтернет-сайт. На честь неї місцеві жителі проводять щорічний фестиваль, пішохідні та велосипедні паради, які відіграють велику роль у пропаганді здорового способу життя району.

8. Пакет-гігант

Жителі Колінсвіля не стали зупинятися на досягнутому і в пару до суперпляшки  кетчупу виготовили суперпакет цієї приправи. Він увійшов у світову книгу рекордів у 2009 році. Його створили на гроші, зібрані для підтримки місцевої християнської академії, що постраждала від пожежі.

Компанія “Хайнц” продала 4000 пляшок кетчупу по одному долару за штуку. Потім всі покупці вилили вміст пляшок в одне велике корито і з допомогою шлангів влили кетчуп в заздалегідь підготовлений пакет (висотою 2,4 метра і шириною 1,2 метра). Його вага – близько 500 кілограмів, а місткість – 480 літрів.

9. Чистить і полірує

Кетчуп знаменитий не тільки своїми смаковими і корисними якостями. Завдяки помідорам і оцту, які надають йому кислуватий смак, кетчуп можна використовувати в якості миючого і поліруючого засобу для металевих виробів.

Интересные истории и мифы о кетчупе

Наприклад, з його допомогою можна позбавити мідний посуд від тьмяного нальоту і повернути йому блиск. Для цього потрібно натерти каструлі чи миски кетчупом і залишити їх на 10 хвилин, потім ретельно промити водою. Важливо не перетримати метал в приправі, щоб не зіпсувати його.

10. Універсальний інгредієнт

У національних кухнях світу кетчуп використовується практично в будь-яких видах страв, у тому числі у  солодощаx та напояx.

Крім традиційного доповнення до птиці, риби, м’яса, макаронів і піци кетчуп можна класти навіть у тісто для торта, як, приміром, роблять канадці.

Найвідоміша в світі компанія з виробництва морозива “Баскін Роббінс” пробувала зробити  морозиво з кетчупом. Але далі лабораторії цей продукт не пішов. Існує чимало рецептів вин і коктейлів з додаванням приправи з томатів.

За матеріалами kitchenmag

Джерело:  infokava.com