У Києві до ювілею Івана Марчука презентували поштову марку

17 Травня 2016 10:49

5445233

В Будинку зв’язку – Центральному відділенні “Укрпошти” з нагоди 80-річчя з дня народження знаменитого українського художника Івана Марчука відбулася урочиста церемонія спецпогашення поштової марки «Іван Марчук «Скажи мені правду. 1994», повідомили в  Міністерстві культури України.

В церемонії взяв участь сам ювіляр Іван Марчук, Міністр культури України Євген Нищук, радник Президента України Юрій Богуцький та керівник Укрпошти Ігор Ткачук.

– Творчість Івана Марчука це своєрідна візитівка українського мистецтва, демонстрація таланту через художні засоби. А сам Іван Степанович – один з велетів-художників. Попри свій поважний вік – 80 років – він є дуже сучасним і актуальним, конвертованим до європейського та світового ока поціновувачів мистецтва. – сказав Євген Нищук. – Я гордий, що живу, працюю і творю в “Епоху Марчука”. Все плинне, але ті твори мистецтва, які подарувало світу його майстерне перо – вони насправді вічні. А сам Іван Марчук – душа та пензель цілої держави”.

На поштовій марці представлена картина Івана Марчука «Скажи мені правду» із циклу «Голос моєї душі», на конверті – портрет художника та фрагмент картини із циклу «Погляд у Безмежність».

Також Міністр культури наголосив про необхідність повернутися до теми створення музею Івана Марчука, зокрема – визначити приміщення, де б він розміщувався.

Іван Марчук – народний художник України, лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка, член Золотої гільдії Римської академії сучасного мистецтва. Увійшов до рейтингу 100 найвизначніших геніїв сучасності, який склала британська газета «The Daily Telegraph» у 2007 році. У доробку художника – близько п’яти тисяч картин дванадцяти творчих циклів від гіперреалізму до абстрактного сюрреалізму.

Джерело: Вечірній Київ