У Києві “розкопали” палац князя Володимира

17 Травня 2016 14:03

1815847 1815850

У Києві був виявлений фундамент будівлі часів Київської Русі, яка імовірно є одним з палаців князя Володимира Святославича, повідомляє Сегодня.ua.

Останки стародавньої споруди були знайдені під час ремонту сходів біля фундаменту Десятинної церкви.

“Будівельники зняли підпірну стінку, щоб її зміцнити, була знайдена і відкрита частина фундаменту південного палацу, побудованого в кінці Х століття! Він зводився одночасно з Десятинною церквою за князя Володимира”, – розповідає Віталій Козюба, науковий співробітник інституту археології НАН України.

За словами вченого, швидше за все споруда була двоярусною і зробленою з каменю. Точне призначення приміщення невідоме, але передбачається, що воно служило для урочистих заходів.

Загальна площа палацу становила до 500 квадратних метрів, але збереглося лише близько 7 метрів фундаменту, який все одно має величезну цінність – це найдавніша кам’яна споруда часів Київської Русі, доступна для спостереження відвідувачами.

“Мерія і Мінкультури знають про відкриття фундаменту, і зараз вирішується питання про можливість його музеєфікувати. Наприклад, частину можна обробити необхідними речовинами, щоб не руйнувався, і помістити його під скло”, – коментує перспективи знахідки Козюба.

Оплатити музеєфікацію вже погодився один з українських меценатів, який і фінансував ремонт сходів, але для цього необхідні всі попередні висновки фахівців, а також рішення, на чиєму балансі виявиться об’єкт.

Джерело: ua.korrespondent.net