У Києві відкрили альтернативну школу, де не ставлять оцінок

1 Травня 2016 15:14
 Фото: Тарас Подолян

Фото: Тарас Подолян

У Києві відкрили альтернативну школу “БеркоШко”. Вона знаходиться у приватному будинку біля вул. Газопровідної. У навчальному закладі поки що є лише п’ятий клас, у ньому 9 осіб.

“Коли старшому сину виповнилося шість років, не захотіла віддавати у звичайну школу. Там перевантажують і дають мало практичних навичок. Тому з трьома друзями створили свою школу”, – говорить Gazeta.ua одна з засновниць проекту Валентина Мержиєвська.

Одна з засновниць проекту мама – філолог, друга – мистецтвознавець, третя – інженер. Так, змогли покрити усю початкову школу.

“Серед викладачів школи батьки та друзі батьків. Загалом є три категорії учасників. Це батьки, які навчають і приводять своїх дітей. Є такі, що не навчають, але водять. Треті – не мають дітей, але викладають у школі”, – розповіла Валентина.

Школярі навчаються у понеділок, вівторок і середу. В інші дні відвідують гуртки та роблять домашні завдання. Уроки тривають із 9 до 17 години.

“Маємо маленькі перерви та одну велику – півтори години. На ній діти мають час пообідати, погуляти та пограти. Коли тепло, діти бігають, катаються на велосипедах, іноді ходимо на прогулянку до лісу. Він у семи хвилинах ходьби. Всього за день маємо п’ять уроків”, – каже Валентина.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Матір ходить на уроки сина заради його безпеки

Всі оформлені на екстернатну форму навчання й закріплені за звичайною школою. Раз на півріччя проходять атестацію.

“Оцінок дітям не ставимо. Гонитва за оцінками підмінює цінність навчання. Дитина має вчитися, щоб отримувати задоволення від знань, а не щоб отримати оцінку. На атестації всі отримують хороші результати. Нижче 8 балів не було” – каже вона.

Основна мета школи – зробити навчання цікавим.

“Ми намагаємося давати дітям необхідні освітні знання і в той же час вчити тому, що їх цікавить. Багато матеріалу даємо в ігровій форму. Привчаємо не боятися щось пробувати. Спроби і є навчанням. Розвиваємо вміння висловлювати власну думку” , – додала Валентина.