Українські велосипедисти вимагають знизити ліміт швидкості авто на дорогах до єврорівня

30 Травня 2016 15:09

Велосипедисти з різних громадських організацій України закликають уряд знизити ліміт швидкості автотранспортних засобів на міських дорогах з нинішніх 60 до 50 км/год.

Як зазначила координатор з національної роботи Асоціації велосипедистів Києва Ірина Бондаренко, розвиток велоінфраструктури не встигає за чисельністю прихильників двоколісного транспорту, передає Уніан.

“Ми вимагаємо знизити швидкість на українських дорогах до безпечного рівня, який у більшості міст Євросоюзу становить 50 км/год, – пояснює активістка. – До того ж необхідно зменшити ліміт перевищення швидкості, який не штрафується, з 20 до 5 км/год».

Як наголосила Ірина Бондаренко, пішоходи і велосипедисти зазвичай гинуть на дорогах через перевищення водіями безпечної швидкості руху.

«В результаті наїзду зі швидкістю 50 км/год пішоход чи велосипедист має 90% шансів вижити, на відміну від швидкості 60+ км/год, коли шанс вижити зменшується до 5%”, – говорить Ірина Бондаренко.

Активісти велосипедного і пішохідного руху з ряду українських міст підписали петицію з вимогою встановити безпечний ліміт швидкості у містах України і передали документ на розгляд у Кабмін, однак відповіді поки не отримали, розповідає жінка.

Ірина Бондаренко також розповіла, що зараз міська влада затверджує концепцію розвитку велосипедного транспорту у Києві. “У середньому вартість 1 км велосипедної дороги складає близько1 млн гривень, – говорить активістка. – Столиці, яка має намір прокласти 600 км доріг для двоколісного транспорту, потрібно понад 500 млн гривень протягом 15 років”.

Джерело: ecotown.com.ua