Українську Десятинну церкву називали восьмим дивом світу

29 Травня 2016 10:14

desjat-e

Це був перший кам’яний православний храм Київської Русі, який називали мало не восьмим чудом світу. Як тільки Володимир хрестив в 988 році князівство, він тут же повелів будувати грунтовну церкву на честь Пресвятої Богородиці. Кажуть, це місце вибрали тому, що тут були колись замучені ранні християни Іоанн і Федір, принесені в жертву Перуну.

За іншою версією, головний християнський храм збудували там, де знаходилося центральне язичницьке капище. За легендою, поруч з місцем, де була споруджена Десятинна церква, стояла навіть дорогоцінна статуя бога Перуна, голова якого була зі срібла, а вуса – із золота.

Назву свою храм отримав тому, що за розпорядженням князя Володимира десята частина всіх княжих доходів йшла на потреби Десятинної. Так було в Візантії, релігійну естафету якої ми підхопили. Київська церква приводила в захоплення – фрески, мозаїки, майолікові підлоги, безліч ікон, мармурове облицювання, шиферні різьблені плитки, фігурні карнизи … При ній відкрили першу школу на Русі, яку увічнив в « Повісті минулих літ» Нестор – літописець. Навколо розташовувалися князівські палаци.

Зрозуміло, що на все це пишність знайшлися бажаючі. Андрій Боголюбський, половці, татари періодично грабували храм. Доконало ж його навала хана Батия. Десятинну церкву захищали сотні людей, стільки ж сховалося в її стінах від ворога. І стіни не витримали атаки, вони звалилися (за іншими даними стіни розвалили тараном монголи під час осади)…

У руїнах собор лежав 400 років! І тільки в XVII столітті митрополит Петро Могила розпорядився « викопати храм з мороку і відкрити денному світлу » і побудувати в одному з Десятинна церква вийшла настільки просторою, що її порівнювали з Небесами .

Більш-менш вцілілих прибудов церква Миколая. У своєму заповіті Могила залишив тисячу золотих на повне відновлення Десятинної .

Але через 100 років і його церковця, і залишки стародавнього храму були розібрані – тут розпочалися розкопки. Як стверджували очевидці, багато чого з знайденого було попросту вкрадено, оскільки майданчик ніким не охоронялася.

На початку XIX століття собор вирішили відновити. За основу був узятий проект петербуржця, одного з основоположників російського ампіру Василя Стасова. Відкрили дітище в 1842 році. І тут думки розділилися: одні кияни вважали вийшло творіння занадто громіздким, інші – хвалили і раділи його помпезності і величі. Спорам поклала кінець радянська влада: в 30 -х роках XX століття храм був зруйнований. На пустирі перед Музеєм історії України залишилися тільки обриси фундаментів колишньої Десятинної церкви. Можливо, в XXI столітті її таки відновлять, а старовинну основу накриють склом і її можна буде побачити, увійшовши в новий храм.

До речі, саме в Десятинній зберігалися чудотворні нетлінні мощі святої княгині Ольги. Вони творили чудеса, зцілюючи і напоумляючи віруючих. Під час навали монголів їх сховали і, за легендою, саме Петро Могила розшукав їх, але в XVIII столітті мощі знову пропали і до цих пір невідомо, де знаходяться.

Джерело: turystam.in.ua