В колишньому концтаборі “Аушвіц” знайшли скарб

20 Травня 2016 14:40

В колишньому концтаборі "Аушвіц" знайшли скарб

Співробітники музею “Аушвіц” виявили, що чашка, що знаходилася на головній експозиції, довгі десятиліття приховувала всередині себе таємницю. Під час Другої світової війни вона була забрана у людей, привезених в табір, а після створення музею була виставлена в якості експоната.

Нещодавно співробітники “Аушвіц” відкрили, що в посудині є подвійне дно, а всередині заховані ювелірні прикраси.

“Подвійне дно було добре сховане, проте через дію часу матеріали, з яких зроблена чашка, псувалися, і дно в певний момент просто відвалилося”, – розповідає Ганна Кубик з відділу зібрань музею.

Під подвійним дном було знайдено золоту жіночу каблучку і ланцюжок, загорнутий в тканину. “І каблучка, і ланцюжок мають пробу 583, яка ставилася на золотих виробах у Польщі в 1921-1931 рр. – вона являє собою голову лицаря з цифрою три з правого боку”, – зазначає Кубик, додаючи, що знайдені предмети перевіряються фахівцями.

З моменту звільнення табору смерті Аушвіц минуло понад 70 років, проте його співробітники все ще знаходять предмети, які жертви нацистів намагалися заховати.

“Євреїв, яких німці везли на смерть, обманювали. Їм говорили, що це депортація, що вони будуть жити в іншому місці, там будуть працювати. Жертви нацистів могли взяти з собою невеликий багаж”, – підкреслює директор музею “Аушвіц” Петро Цивінський.

Те, що жертви табору так старанно ховали цінні предмети, свідчить, на думку Цивінського, про те, що вони усвідомлювали, що їх хочуть пограбувати.

Джерело: uapost.us