В Києві введуть штрафи за собачі фекалії

27 Травня 2016 18:10

У столиці України міський департамент екології визначається із сумою штрафу за неприбрані собачі відходи. За шкідливістю чиновники порівнюють їх із нафтою та пестицидами. Нещодавно під електронною петицією, яка вимагає стягувати штраф з неакуратних власників собак підписалися більше 10 тисяч киян, передає ТСН.

«Одного разу я вийшов із дому і побачив справжнє «мінне поле». Це стало останньою краплею», – розповідає автор петиції киянин Андрій Пікалов.

Андрій Пікалов зазначає:

«За статистикою в Україні приблизно 12 млн. людей утримують вдома собак, але менше 1% прибирають за своїми домашніми улюбленцями. Окрім неестетичного вигляду, неприбрані собачі відходи несуть небезпеку для здоров’я людини. 23 мільйони бактерій містяться в 1 грамі собачих фекалій, більшість з них можуть призводити до поширення кишкових, ниркових та інфекційних захворювань».

Тому Андрій звернувся до міської влади з проханням зобов’язати власників тварин прибирати екскременти за своїми улюбленцями. Кияни підтримали пропозицію Андрія Пікалова. Він зібрав 10998 голосів, при мінімально необхідних 10000.

«Петиція щодо запровадження штрафів за неприбирання собачих відходів на вулицях прийнята до розгляду, – повідомляє Київська міська рада.

Заступник міського голови – секретар Київради Володимир Прокопів уже доручив постійній комісії Київради з питань житлово-комунального господарства та паливно-енергетичного комплексу розглянути електронну петицію в установленому порядку:

«З точки зору санепідемстанції, це одна з критичних проблем. І вона стає наряду з хімічними відходами і нафтою».

«В маштабах України щоденно в парках залишається півтори тони собачих фекалій, – наводить дані Дмитро, який вже два роки прибирає за власною таксою. А торік він ініціював встановлення в парках Києва собачих вбиралень.

Прибирають за своїми собаками менше 1% господарів. Два тижні тому штрафувати їх вирішили й у Львові. Однак механізм штрафування вкрай складний, адже правоохоронець має спіймати пса «на гарячому». Потім попросити господаря прибрати і лише у разі відмови – оформляти протокол. Вихід із ситуації знайшли у Данії. Там правоохоронець може підійти і попросити показати пакет для собачих фекалій. Якщо ж почує у відповідь, що він уже використаний, має попросити пред’явити запасний, бо закон тут зобов’язує власників собак носити із собою як мінімум два пакети.

У Варшаві, Польща, штраф за неприбирання – 500 злотих (це близько 3,5 тисячі гривень). У Львові собачі відходи оцінили у 200 разів дешевше – мінімальний штраф 17 гривень. Скільки вони коштуватимуть у Києві депутати вирішать влітку.

Джерело:ecotown.com.ua