В офшорах осіли 1,5–2 річні ВВП України

16 Травня 2016 08:42
ГУ МВС у Києві

ГУ МВС у Києві

Дані про кошти українського походження, які осіли в офшорах, згідно з приблизними міжнародними оцінками, коливаються від $117 млрд до $167 млрд, що еквівалентно 1,5–2 річним ВВП України.

Про це написав у своїй статті доктор економічних наук Сергій Кораблін, повідомляє DT.UA.

Так, зазначається, що оцінка щорічних офшорних втрат України сягає $11–12 млрд, що еквівалентно обсягу кредитів, отриманих країною від МВФ у рамках двох останніх програм (2014–2015 рр.).

За словами автора матеріалу, зазначене вимивання супроводжується падінням накопичень в основний капітал.

“На малюнку наведено їхні доларові еквіваленти в розрахунку на одного працівника в різних країнах. Період вибірки (2000–2014 рр.) не враховує найглибшої фази вітчизняного спаду, що спостерігався в 90-х роках минулого століття”, – демонструє цифри автор.

При цьому він зазначає, що це — шлях у нікуди.

“З такою статистикою Україні треба перейматися входженням у групу найбідніших країн світу, а не в багатий Євросоюз. Якщо так, постає питання про відплив її мільярдів в офшори — чи не надто дороге задоволення для такої бідної країни, та ще й з пан’європейськими амбіціями?”, – підкреслює Кораблін.

Нагадаємо, 9 травня, консорціуму журналістів-розслідувачів (ICIJ) відкрив доступ до бази даних, у якій міститься інформація про більш ніж 200 тисяч офшорних компаній.

На офіційному сайті консорціуму оприлюднена інформація про компанії, зареєстровані у Панамі, Самоа, а також на Багамських, Сейшельських і Британських Віргінських островах.

Джерело: gazeta.ua