Вирощуємо пряні трави на підвіконні

13 Травня 2016 13:01

Пряні трави коштують не дешево, тому можна спробувати вирощувати їх самостійно в себе на підвіконні. Вирощувати можна велику кількість трав. Наприклад, базилік, зелену цибулю, часник, м’яту, мелісу, шафран та ін. Єдине, що потрібно знати, як правильно вирощувати ту чи іншу рослину.

Спочатку розглянемо загальний спосіб вирощування для більшості пряних трав. Для початку вам потрібно обрати місце, де будуть рости трави. Це повинно бути сонячне місце. Тепер потрібно підготувати горщик або декілька горщиків для рослин. Також ви можете вирощувати не тільки по одному виду окремо, а зробити «композицію»: у спеціальних магазинах продають горщики, де є велика кількість «кишеньок» для різних рослинок. Тепер потрібно придбати ґрунт. Бажано, якщо ви не дуже знаєтеся на садівництві, купити ґрунт у магазині.

У горщик потрібно засипати шар товщиною 2 – 3 см керамзиту чи гравію, потім засипати ґрунт. Насіння краще придбати в магазині, бажано відомої марки виробника. Подивіться на термін придатності та місце виготовлення (буде добре, якщо воно не далеко від вашого місця проживання). Трави потрібно поливати десь раз на тиждень, щоб рослини отримували достатню кількість вологи.

[do action=”gear”]Необов’язково починати вирощування з насіння. Навіть кращим варіантом буде пересадити цибулину часнику з вашої ділянки до свого горщика на підвіконні.[/do]herbs5

Тепер розглянемо докладніше декілька видів трав та особливості їхнього вирощування.

Часник. Зубчики рослини потрібно посадити в ґрунт на 3 – 4 см для отримання молодої зелені. Через декілька тижнів вона вже буде готовою. Можна використовувати зубчики «не першої свіжості», але краще їх підсаджувати до горщиків інших рослин.

Крес-салат. Це просто ідеальна рослина для вирощування вдома. Спосіб її вирощування простий, та й рослина холодостійка, вологолюбна, їй не потрібно багато світла, вона швидко росте. Насіння потрібно висіяти на паперову серветку чи марлю, якою вистелений горщик, і регулярно зволожувати. Рослинку можна буде споживати через 2 – 3 тижні.

Орегано. Напевно, одна із найвитриваліших рослин, проте вона вимоглива до освітленості. Цій рослині потрібні достатня кількість світла та регулярне зволоження.

Фенхель. Для початку потрібно правильно вибрати насіння: фенхель овочевий підійде тим, хто хоче отримати врожай щільних та білих голівок, фенхель звичайний – для насіння та зелені. Насіння потрібно посадити на 2-3 см в землю. Через 2 – 2, 5 тижні з’являться проростки. Їх потрібно прорідити, якщо ви хочете отримати голівки, якщо ж вам потрібна зелень, то нічого робити не потрібно.

Загалом, пряні трави вирощувати легко та необтяжливо. Їх ви можете використовувати для приготування багатьох страв, соусів, заправок і т. д., також з них роблять ефірні олії. Особливо взимку, це гарна економія – мати власні прянощі для страв, а не купувати їх в магазині. Тим паче, домашні − завжди корисніші!

Джерело: korysne.co.ua