Виставка до роковин депортації кримських татар проxодить в Українському домі

18 Травня 2016 15:42
6
В Українському домі в Києві відкрилася виставка, присвячена роковинам депортації кримських татар 1944 року.

Про це повідомляє Укрінформ.

На виставці під назвою «Депортація кримських татар. Злочин вустами очевидців» представлено 10 портретів кримських татар, які стали свідками подій Другої світової війни, та їхні історії — спогади, які були розміщені на спеціальних листівках.

Ідея проекту належить активістці громадянської організації «КримSOS» Зейнеп Ташевій.

Фотовиставку відкрили привітальним словом співзасновник та координатор громадської організації «КримSOS» Таміла Ташева,український актор та режисер Ахтем Сеїтаблаєв і співорганізатор виставки Еміне Асанова.

Сеїтаблаєв зазначив, що створення цієї фотовиставки є великим кроком до «заповнення незнання між українцями і кримськими татарами, між майже 100 національностями, що живуть на території України».

Як розповіла Таміла Ташева, проект виношувався майже рік — ідея виникла ще у квітні 2015 року.

– Тоді ми хотіли зробити 18 портретів старців, які побачили депортацію на власні очі. На превеликий жаль, минулого року ми не змогли реалізувати проект. Вирішили цього року його все ж таки зробити, показати 10 портретів, розказати ці історії. Також ми надрукували ці листівки, тож кожен відвідувач може історію, яка його вразила, відправити поштою і розказати її іншій людині,– розповіла активістка.

Відкриття виставки завершилося читанням спогадів однієї з героїнь виставки, 93-річної Муніре з Бахчисарая.