Яке взуття носили українці ?

16 Травня 2016 11:30

Не стане дивним те, що як і багато чого іншого, перше взуття винайшли єгиптяни. Вони мали вигляд сандалів та робились з папірусу. Щоправда, далеко не усі могли носити таку річ-лише фараони. Через сотні років, сандалі стали поширені серед простіших верств єгиптян. По взутті можна було визначити соціальний статус, та навіть норов людини.

А яке ж взуття носили наші предки українці?

Перш за все, слід класифікувати різновиди взуття за:

  • Матеріалом виготовлення:
  1. рослинний(кора дерев, стебла рослин)
  2. тваринний (шкіра тварин)
  • Способом захисту ноги:
  1. такі, що прикривали стопу (сандалі)
  2. такі, що прикривали ступню та гомілку
  • Технікою виготовлення:
  1. плетене – личаки
  2. стягнуте – постоли
  3. зшите – чоботи

Українці почали носити взуття ще до XI ст., про це свідчать фрески, ікони, мініатюри часів Київської Русі. Найпершим та найбільш примітивним взуттям були личаки та постоли.

Личаки – взуття, яке складалось з плетеної з лози, липи підошви та петель навколо стопи. Кріпилось таке взуття до ноги, продовгастими кусками матерії, яку просиляли в петлі та зав’язували навколо ноги. Інколи, це було притаманним для лісових районів України, підошву робили з кори дерев. Хоча і в цьому варіанті личаки були зовсім не довговічним взуттям, тому в кожній хаті був завжди під рукою запас матеріалу для цього взуття.

Постоли – це вже більш практичний вид взуття. Вони робились з цільного куска шкіри(коров’ячого або м’якої свинячої) шляхом стягнення її таким чином, щоб утворювався «чобіток». Залежно від того як стягувати, були гостроносі та кругло носі постоли. З часом українці, маючи надзвичайний естетичний смак, прикрашали постоли додатковими елементами, творячи цілі орнаменти на них. Для більшої території України, постоли були літнім взуттям, а у деяких місцевостях(наприклад Чернігівщині), їх носили цілий рік.

Чоботи – різновид з шитого взуття, є наступним в еволюції взуття. Виготовлялось з різних частин шкіри, пізніше, навіть придумали підбори. Цікаво, що серед єгиптян підбори носили лише землероби, щоб зручніше було працювати на землі, та не встрягати в неї. Українці ж підбори носили суто в декоративних цілях. Хоча, конструкція чобіт дещо складніша і тяжча в виготовленні, але красивіша та різноманітніша.

Що стосується моди, то вона має властивість «повертатись», то сучасні жінки та дівчата носячи український стрій, часто носять постоли та червоні чобітки зі шкіри, зроблені за зразками тих, які носили ще з XII ст. Як бачимо, не лише історія йде по спіралі, а й мода. Все нове – це давно забуте старе.
Взято тут.