Заглядини у церкву додають років життя, – вчені

25 Травня 2016 14:27

20130723_113629

Регулярні відвідини церкви визначають більш низький рівень смертності, повідомляє The Telegraph.

До такого висновку дійшла міжнародна група вчених після 16-річного загального дослідження, що охопило понад 74 тис. жінок. Відповідне дослідження було опубліковане в журналі JAMA Internal Medicine.
Серед регулярних відвідувачів церкви смертність за описуваний період була на третину нижча, ніж у контрольної групи. Окрім того, ці парафіянки могли похвалитися більш низьким рівнем смертності від серцево-судинних захворювань і раку (на 27% і 21%% відповідно), які і забирають більшість життів.
Трохи гіршими показниками вирізняються ті, хто відвідував церкву час від часу: смертність у них нижча на 13%, ніж у контрольної групи.
Серед можливих причин такого взаємозв’язку називається менша схильність активних парафіянок до паління, а також оптимізм і відсутність почуття самотності, яке забезпечується приналежністю до громади.
“Релігія і набожність можуть виявитися недооціненим ресурсом, який лікарі могли б дослідити зі своїми пацієнтами залежно від обставин”, – стверджується у висновках дослідження.

 

Джерело: ua.korrespondent.net