Закони травня: нові тарифи на газ і підвищення соцстандартів

7 Травня 2016 15:31
eveningkiev.com

eveningkiev.com

 

На українців чекає черговий удар по кишені і оновлені чиновники. З 1 травня змінилися тарифи на газ, опалення, гарячу воду і вступив в силу Закон “Про держслужбу”. Правда, є і одна хороша новина – піднялися і мінімальні зарплати і пенсії. Чого народу чекати від останнього місяця весни, розбиралася “Сегодня”.

ТАРИФИ. З 1 травня майже на 8% підвищать тарифи на електрику, яке виробляється на атомних електростанціях. Якщо раніше один кіловат для підприємств коштував 41,9 копійок, то тепер – 45,42 копійки. За словами експертів, на тарифи для народу це не вплине: такий крок прийнятий НКРЕ на прохання “Енергоатома”, який подав заявку, що їм не вистачає грошей на безпеку.

Крім того, нагадаємо, в середу Кабмін затвердив нові єдині розцінки на газ. Тепер для населення встановлена єдина ціна на газ – 6,88 грн за кубометр. Раніше для опалення було 3,6-7,2 грн/куб. м в залежності від сезону. А для жителів багатоквартирних будинків “куб” коштував 7,2 грн круглий рік. Тобто для жителів багатоповерхівок з газплита “куб” газу подешевшав на 32 коп., але ось для жителів приватних будинків новий тариф – просто зашморг. Прем’єр Володимир Гройсман підкреслив, що це 100% ринкова ціна газу, і вона мінятися не буде, поки не зміниться вартість імпортованого газу. На думку експертів, причин для подальшого зростання тарифів на газ і справді немає.

“Вони взяли ціну імпортного газу на кордоні, помножили на поточний курс, додавши туди податки і транспортування. Ось якщо ціна газу на кордоні буде рости або підвищиться курс долара, то потрібно буде переглядати цей тариф”, – пояснює співголова Фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич.

Експерти також нагадують, що автоматично подорожчає опалення і гаряча вода – з 16 грн за “квадрат” до 30-32 грн і з 38-42 грн/куб. м до 76-85 грн відповідно.

СОЦІАЛКА. Піднімуть в країні і рівень прожиткового мінімуму, правда, трохи: якщо сьогодні він становить 1330 грн, то з першого числа він зросте до: 1399 грн, а мінімальна зарплата з 1378 грн зросте до 1450 грн. Відразу двох хороших новин варто чекати і українським пенсіонерам: їм не тільки підвищать мінімальну пенсію з 1074 грн до 1130 грн, а й хочуть скасувати податки з пенсії (20%-вим митом обкладаються виплати працюючим пенсіонерам, а також ті пенсії, які перевищували 4 тис. 450 грн.).

У Кабміні підрахували: підвищення соцстандартів обійдеться в 6,7 млрд грн. Однак президент Украналітцентра Олександр Охріменко не вважає таке зростання соцстандартів серйозним: “Якщо порівняти, наскільки зросли тарифи на газ і “мінімалка”, то це несерйозно. Це просто імітація соціального захисту. На сьогоднішній день треба розрахувати справедливий прожитковий мінімум і тоді вже поетапно піднімати його. А так у нас він поки фіктивний”.

МІСЬКСЛУЖБА. Вступить в силу з 1 травня і новий Закон “Про державну службу”. Тепер керівників департаментів та відділів обиратимуть на конкурсі, заборонено чиновникам буде поєднувати крісла держслужбовця і депутата. Голова Рівненської ОДА Віталій Чугунніков вже подав у відставку. Він не тільки займав посаду губернатора області, а й був депутатом обласної ради. Останню посаду за собою він і вирішив залишити.

Тарифи на вантажі поки “підвішені”

Держпідприємство “Укрзалізниця” теж готує сюрприз для українських підприємств до травневих свят. Ще на початку квітня в відомстві оголосили, що з 1 травня планується підвищити тариф на вантажоперевезення залізничним транспортом на 15%, що, в свою чергу, може здорожити основні експортні товари – зерно і металургію.

Однак в самій УЗ нам пояснили, що підвищення ще не точне – відповідне рішення поки не зареєстрував Мін’юст. Крім того, в прес-службі УЗ пояснили, що точну цифру, наскільки можуть зрости тарифи, сказати не можна через складність розрахунків. Так, тариф на вантажоперевезення залежить від кількості вагонів і відстані. Наприклад, транспортування одного завантаженого вагона на 50 км сьогодні обійдеться в 317 грн, а на 1000 км – в 1383 грн. Якщо тарифи піднімуть, перевезти один вагон на 50 км обійдеться приблизно в 364,5 грн, а на тисячу – у 1590 грн.

segodnya.ua

ukrreal.info