Без майонезу! 7 найкращих заправок до салатів

7 Червня 2016 18:34

Салати, такі смачні й улюблені багатьма страви, які, залежно від продуктів, що входять до їх складу, і бажання кулінара, викликають апетит і втамовують голод. Вони відрізняються дивовижною різноманітністю рецептів приготування та інгредієнтами. Однак обов’язковим компонентом будь-якого салату є салатна заправка. Вона, як сполучна ланка, що збирає воєдино всі інгредієнти салату і надає йому нового, вишуканого смаку й аромату.


58

Сьогодні існує дуже великий вибір соусів, які можна додавати у салат, щоб поліпшити його смак і аромат! Пропонуємо вам спробувати приготувати 7 чудових заправок, які внесуть різноманітність у ваше меню. Для них потрібні найпростіші інгредієнти, що чудово замінять шкідливий магазинний майонез.

1. Рисовий майонез

Інгредієнти: 100 г вареного рису, 200 мл оливкової олії, 0,5 ч. ложки солі, 1 ч. ложка цукру, 1 ст. ложка лимонного соку, 1 ч. ложка гірчиці.

Приготування. Для приготування соусу краще використовувати круглозернистий рис, який у співвідношенні 1:4 варити впродовж 30 хвилин. Рис повинен бути трішки розвареним. Повністю його остудити і відкинути на сито. Змішати рис із 100 мл оливкової олії за допомогою блендера. Додати гірчицю і ще раз перемішати. Поступово влити олію, що залишилася, збиваючи соус вінчиком. Коли він стане досить густим, додати в нього цукор, сіль і лимонний сік. Залишити майонез на 10 хвилин настоятися. Якщо соус виходить надто густий, то його можна розбавити кількома ложками рисового відвару або олії. За бажанням в цю заправку можна додати подрібнений часник і зелень.

завантаження

2. Вершкова салатна заправка

Інгредієнти: 1/3 скл. несолодкого йогурту, 1 ст. л. сметани, 2 ст. л .дрібно нарізаної ріпчастої цибулі, 2 ст. л. молока, 2 ст. л. яблучного оцту, 1/4 ч. л. солі, 1/4 ч. л. меленого чорного перцю.

Приготування. Змішати всі інгредієнти в блендері. Ця заправка має дуже ніжний смак, прекрасно поєднується з овочами, квасолею,  рибно — овочевими салатами .

вершковий соус

3. Томатна заправка для салату

Інгредієнти: 1/2 склянки томатного соку, 1 ст. ложка дрібно порізаного свіжого базиліку, 1 ст. ложка оливкової олії, 1 ст. ложка винного оцту, 1 ч. ложка діжонської гірчиці, 0,5 ч. ложка цукру, 1/4 ч. ложки солі, 1/4 ч. ложки чорного меленого перцю.

Приготування. Така заправка зробить овочевий салат насиченим, вона підходить для салатів з грибами, добре поєднується з сиром фета і моцарелою. Досить просто готується. Потрібно добре збити всі інгредієнти міксером або блендером — і суперсоус готовий !

1680x1120

4. Італійська салатна заправка

Інгредієнти: 1 скл. оливкової олії, ¼ скл. виноградного оцту, 2 ст. ложки дрібно посіченої ріпчастої цибулі, 1 ч. ложка цукру, 1 ч. ложка сухої гірчиці, по 1 ст. ложці свіжих або сухих подрібнених листків базиліка і орегано, 2 зубчика часнику, сіль, перець.

Приготування. Своїм яскравим смаком і ароматом італійська заправка прикрасить навіть найпростіший салат зі свіжих овочів, а для салатів середземноморської кухні така заправка просто незамінна. Оливкову олію з оцтом злегка збити вінчиком. До отриманої суміші додати цибулю, дрібно порізаний часник, сіль і перець за смаком. Все ретельно перемішати і дати настоятися 5-10 хвилин в прохолодному місці.

7 найкращих заправок для салатів без майонезу

5. Соус песто

Ще один соус з італійської кухні. Як і соус бешамель, соус песто вважається універсальним соусом, який підходить для заправки салатів, для піци, до м’яса, риби й овочів.

Інгредієнти: великий пучок зеленого базиліку, 50 г твердого сиру (краще, якщо це буде пармезан), 3 зубчики часнику,  трохи кедрових горішків, 100 мл оливкової олії.

Приготування. Добре промити базилік, відокремити листя і дати йому підсохнути. Потрібно почистити часник і порізати його на невеликі частинки, а сир натерти на тертці. У чашу блендера скласти частину листя базиліку, сир, кедрові горішки, порізаний часник і влити трохи оливкової олії. Подрібнити всі компоненти, поступово додаючи решту базиліку і оливкову олію. Соус песто не повинен бути однорідним — досить інгредієнти подрібнити і добре перемішати.

1379003419o-BOTULINO-PESTO-GENOVESE-facebook

6. «Старовинна французька» заправка

«Старовинна французька» салатна заправка  додасть страві витонченої гостроти і приємного аромату. З такою заправкою будь-який простий салат стане вишуканим, навіть на святковому столі!

Інгредієнти: половина ріпчастої цибулини, 6 ст. ложок рафінованої рослинної олії, 0,5 ч. ложки паприки, 1 ч. ложка солі, 2 ст. л. винного білого оцту, зелень свіжої петрушки, 0,5 ч. ложки сушеної селери.

Приготування. Почистити цибулю і помити її під проточною водою (так її «плакучий» сік не щіпатиме очі). Натерти цибулю на середній тертці. Помити зелень петрушки і посушити її кухонним паперовим рушником, щоб зайва рідина не потрапила в салатну заправку.  У миску середніх розмірів влити, вимірявши столовою ложкою, потрібну кількість винного оцту і присипати сіллю. Потім додати подрібнену цибулю і по пів чайної ложки спецій паприки і селери. Завдяки цим приправам страва матиме надзвичайний аромат і насичений смак. Збити усе до пих пір, поки не змішаються усі компоненти і на стінках  не буде видно грудочок спецій. Влити олію і продовжувати збивати. Додати подрібнену петрушку і знову все ретельно збити. Зручність цієї заправки в тому, що її не потрібно настоювати в холодильнику і чекати певний час. Вона уже готова!

Але, якщо ви приготували забагато старовинної французької заправки, то просто потрібно перелити її у скляну банку, закрити кришкою і поставити в холодильник. Заправка ще буде свіжою протягом декількох днів.

7. Пікантна гірчично-медова заправка

Інгредієнти: 3 ст. ложки нерафінованої олії, 1 ст. ложка зернистої (діжонської) гірчиці, 1 ч. ложка рідкого меду, 1 ст. ложка бальзамічного оцту або лимонного соку, перець за смаком, можна ще додати трохи мінеральної води та подрібнений зубчик часнику. 
Приготування. Ретельно все перемішати. Найкраще підходить для салатів з білокачанної капусти та курки, нейтральних на смак свіжих парникових огірків, помідорів, пекінської капусти, зелених салатів, інших овочів та зелені.

7 найкращих заправок дл салатів

Приготування заправок для салатів це зовсім неважкий, але творчий процес, що завжди дає чудовий результат! Наснаги та смачного вам!

Джерело: jisty.com.ua