Дешево і не сердито: чим замінити дорогі продукти?

11 Червня 2016 18:24

Напевно, кожна господиня не раз тикалась із ситуацією, коли під рукою немає відповідного інгредієнта або ж він надто дорогий. Щоб не відмовлятись від приготування цікавої страви, пропонуємо вам смачні альтернативи: чим можна замінити необхідні продукти.


Риба і м’ясо

Риба — найдоступніший у гастрономії білок і загалом дуже корисний продукт. Білок, який міститься у рибі, засвоюється організмом більш ніж на 90%. Щоб замінити певну рибу на іншу бажано, щоб вона не була основною стравою, а лише була доповненням, тоді замінити її простіше. Замість тріски можна взяти минтай, рибу пікша замінить пангасіус, а замість палтуса чудово смакуватиме камбала. Анчоуси ж можна замінити кількою або мойвою.

мясо

М’ясо людина почала вживати ще з найдавніших часів, і воно не покидає раціон харчування сучасних людей. Але зараз люди «полюють» на м’ясо лише в супермаркетах. М’ясо курки найменш жирне, тому нею можна замінити свинину чи яловичину.

Заправки для страв

Дуже часто для маринування чи приготування соусів використовують вино. Необов’язково для цього купувати найдорожче вино в скляних пляшках, чудово підійде просте вино у пакетах. Якщо для приготування соусу потрібне біле вино, його можна замінити двома ложками цукру із невеликою кількістю оцту. А для заправки салатів рецепти часто вимагають такі олії як кунжутна, з виноградних кісточок та лляна. Але звичайна соняшникова олія нічим не поступається, у ній також міститься цілий склад корисних речовин і вона дуже ароматна. А коштує набагато дешевше. Якщо у складі соусу є васабі, його можна замінити хроном або гірчицею.

sunflower oil in a glass decanter sunflowers and ripe seeds close-up. horizontal photo.

Сир

Моцарела — маленькі кульки сиру, які плавають у розсолі. Часто використовують для приготування піци і салатів. Набагато дешевше використовувати замість моцарели адигейський сир або сулугуні (більш солонуватий). Пармезан можна замінити дешевшими сортами твердих сирів, але при цьому смак трішки зміниться.

сир

Овочі, фрукти і зелень

Дивлячись на кулінарні шедеври відомих шеф-поварів світу, хочеться також приготувати щось нове із заморської кухні. Але часто стикаємось із проблемою відсутності в наших супермаркетах тих чи інших овочів або зелені. Отже, каперси можна замінити квашеними огірками або оливками, свіжий ананас — на консервований, майоран — сушеним орегано. А найдорожчу у світі спецію шафран можна замінити поєднанням куркуми і червоного перцю.

фрукти і овочі

Цибулю-порей, яку не завжди можна знайти у овочевому відділі супермаркету, замінить звичайна ріпчаста цибуля. Папайю можна замінити динею, а лайм — лимоном.

Інгредієнти для десертів

Всі ми любимо поласувати смачними десертами, тому відмовлятись від улюбленого смаколика, коли немає відповідного інгредієнта, не варто. Сир маскарпоне — основу для десерту тірамісу — можна замінити дуже жирною сметаною, сирною масою або ж вершковим пудингом. За смаком буде відрізнятись, але десерт вийде однаково смачним. Якщо не можете знайти ванільний екстракт, його можна замінити ванільним цукром. Кокосове молоко часто використовується для приготування коктейлів і десертів. Його можна замінити вершками або звичайним коров’ячим молоком, додавши трішки кокосової стружки для аромату. Кленовий сироп гідно замінить мед або сироп із коричневого цукру.

десерти

Джерело: jisty.com.ua