Дива чудотворних ікон з Афону – в Києві

21 Червня 2016 12:28

Дива чудотворних ікон з Афону – в Києві

Для того, щоб відчути особливу духовну силу ікон Афону, не обов’язково відправлятися у далеку дорогу і їхати до Святої гори, тим більше жінок туди взагалі не пускають. Тож кияни і гості столиці, а особливо представниці жіноцтва, мають унікальну можливість побачити 12 списків чудотворних ікон, привезених з Афона, завітавши до галереї-ризниці «Чудотворні ікони Афона», яка розмістилась в одній із старовинних будівель Києва – в «Будинку зі шпилем». Які дива можна побачити  в галереї і до яких духовно-культурних цінностей долучитись розповіла кореспондентам «Вечірки» Надія Малахова – проект-менеджер галереї, котра відкрилась в у 2012 році за благословінням митрополита Київського і всія України Блаженнійшого Володимира.

В самому центрі Києва можна несподівано опинитись у духовному оазисі нашого мегаполіса, завітавши на вулицю Ярославів Вал, 1. В казковому замку, який колись належав барону Штейнгелю, розмістилась досить незвичайна галерея, на стінах якої замість картин – ікони, і теж незвичайні – чудотворні списки найвідоміших святинь Афону. Їх створюють монахи в келії Миколи Чудотворця на Святій горі Афон, де нині діють 20 монастирів. Монахи довго постяться, ведуть усамітнений образ життя і в глибокій молитві розпочинають роботу над іконою. А коли вона вже готова, прикладають список до оригіналу, щоб він перейняв його благодать.

Чудотворні ікони, представлені в галереї-ризниці відразу приголомшують – величні, коштовно оздоблені, майстерно виконані у візантійській техніці іконопису. Біля кожної з них розміщений текст молитви, яку написали самі афонські монахи і з якою можна звернутись до святого образу, а також запалити свічку біля нього, як в церкві.

Але на відміну від храму, як пояснила наш гід пані Надія, до галереї-ризниці заходять люди різних віросповідань, національностей і різного віку. В цьому і полягає один із головних задумів цього духовно-просвітницького проекту – святині Афону зробити доступними для широкого загалу киян. Тому за день тут буває до 300 чоловік, які приходять із своїм сокровенним в серці, сподіваючись на чудо. Хто просить у Божої Матері маленьку дитину, хто сподівається на зцілення, а хто молить всіх святих, аби чоловік у чарку перестав заглядати.

– Біля кожної ікони можна молитися про що завгодно, – зауважує пані Надія. – Але, приміром, ікона Божої Матері «Всецариця» зцілює людей, допомагає позбутися недуг. До неї приходять дуже багато батьків, які моляться за своїх дітей і жінок, які моляться за своїх чоловіків, щоб вони покинули палити або зловживати алкоголем. А ікона «Глікофілусса» допомагає жінкам завагітніти. І в нашій галереї є жінки, які довго чекали на дитину і їх мрія справдилась, завдячуючи молитвам біля цієї ікони.

У ікони Божої Матері «Ігуменія Гори Афонської» відвідувачі просять знайти свою другу «половинку», до образу «Достойно є» звертаються з проханням отримати гарну оцінку на екзамені, а «Економісса» допомагає вирішити матеріальні проблеми. Іноземні ж туристи часто зупиняються біля ікони «Відрада і втіха». Одного разу, як згадує співробітниця галереї, біля неї довго стояла одна парижанка. Її терпляче чекала вся група, а вона дивилась на ікону і плакала. Як потім з’ясувалось, у цієї жінки загинув син і вона довго не могла «відпустити» його і дуже страждала. І тільки афонська ікона зробила чудо – змогла полегшити її серце, зізналась француженка перед від’їздом.

Не тільки душевне полегшення відчувають люди, доторкнувшись до чудотворних ікон Афону, але і позбуваються фізичних хвороб, навіть невиліковних онкологічних захворювань. Про це свідчать записи у спеціальній книзі про чудеса зцілення, які дуже зворушують. Але священнослужителі підкреслюють, що для зцілення недостатньо тільки доторкнутись до ікони, потрібно докласти до цього багато власних сил.

Лікувати тіло і душу в галереї-ризниці можна не тільки вдень, але і в ночі. Адже вона працює цілодобово і без вихідних. Дізнатись більше про чудотворні ікони можна під час екскурсії, яка проходить в галереї тричі на день – в 13.00, 16. 00, 18.00. Крім того, тут читають лекції, надають консультації православного священика і психолога, працюють недільна школа для дітей, курси по підготовці до сімейного життя «Разом назавжди» і відбувається ще багато цікавих заходів на безкоштовній основі. Для того, щоб до них долучитись або отримати пораду чи підтримку можна зателефонувати за телефонами, які теж працюють цілодобово:
(044) 235-18-16 або 050-448-33-41.

Джерело: Вечірній Київ