Кожні 15 викурених сигарет викликають мутації в ДНК

9 Червня 2016 12:30

З кожними 15 викуреними сигаретами у курців виникає одна мутація ДНК, що значно підвищує ризик виникнення раку легенів, повідомляють британські експерти. Вчені провели велике міжнародне дослідження, в якому визначили 23000 мутацій, викликаних хімічними речовинами, що містяться в тютюновому димі.

4221441671c273b6170c8ade10ed80eb

Всі види раку викликані помилками в генетичному коді, або мутації в ДНК, які виникають під впливом факторів навколишнього середовища. Фахівці сподіваються, що отримані результати допоможуть їм зрозуміти причини розвитку раку і розробити нові методи лікування. Виявивши всі гени раку, лікарі зможуть створити нові ліки, які націлені на специфічні мутовані гени, і з’ясувати, як пацієнти виграють від цих нових методів терапії.

Рак виникає, коли організм втрачає контроль над поведінкою клітин, і вони починають поширюватися. Мутації в ДНК, викликані сигаретним димом, передаються кожному наступному поколінню дочірніх клітин, які містять інформацію про завдані збитки. Таким чином, медики зможуть реконструювати історію розвитку раку, оцінивши накопичення пошкоджень в геномі.

Ризик розвитку раку легенів, як відомо, знижується до звичайного рівня приблизно через 15 років після відмови від куріння. Вчені підозрюють, що клітини легенів, що містять шкідливі мутації, замінюються новими клітинами, які вільні від дефектів.

Джерело: healthvesti.com