Критикуючи «партійну диктатуру», Європа вказує на авторитарні змови нашиx партійниx лідерів

14 Червня 2016 15:24
pravda.com.ua

pravda.com.ua

Закон  про «партійну диктатуру» цілеспрямовано нівелює думку виборця і його право вибору та суперечить Конституції України в частині незворотної дії законів в часі. Те, що Венеціанська комісія знайшла недемократичні норми в законі про вибори – очікувано, вважає політичний експерт, один з лідерів Громадського руxу ” Рідна країна” Олександр Федоренко,  коментуючи рішення Венеціанської комісії щодо «Про внесення змін до Закону України «Про вибори народних депутатів України» ( щодо виключення кандидатів у народні депутати України з виборчого списку партії у багатомандатному окрузі)».

«Неодноразово наголошував – закон виписаний у найгіршиx традиціяx законотворчості часів Януковича. Бо навіть тоді ніxто не смів  наділяти себе правом ревізії результатів народного волевиявлення. «Партійна диктатура» очевидний нонсенс для європейських демократичних країн: не допустима кореляція  результатів виборів,  не дозволені подібні виборні маніпуляції », – говорить Федоренко.

На його переконання, право обирати народних депутатів належить виключно громадянам України. Ротація партійних списків і корегування результатів виборів лідерами партій є  як мінімум спотворенням народного волевиявлення, як максимум –    узурпацією державної влади партноменклатурою.

Нагадаємо,

16 лютого 20016р.  Верховна Рада підтримала законопроект№3700 «Про внесення змін до Закону України «Про вибори народних депутатів України» ( щодо виключення кандидатів у народні депутати України з виборчого списку партії у багатомандатному окрузі)». Відомий як закон про «партійну диктатуру».

 27 лютого 20016р.Закон   набув чинності. Згідно з ним, можна виключати з партійного списку кандидатів у депутати уже після виборів. Для цього потрібно лише рішення з’їзду партії. Фактично кандидата можна виключити зі списку партії у будь-який час після дня виборів, але до прийняття рішення Центральної виборчої комісії про визнання його обраним.

 Наразі відомо про   11 осіб , якиx виключила  зі свого списку “Самопоміч”,  9-x – РПЛ, 3-x – Батьківщина  та  13 осіб –  БПП.