Міфи про методи, які роблять дітей розумнішими

19 Червня 2016 12:45

smartkid_i

Батьки завжди хочуть для своїх дітей тільки найкращого. Ми хочемо виростити покоління здорових, розумних, корисних членів суспільства, які зможуть змінити світ на краще. Тому ми читаємо різноманітну літературу про виховання, завантажуємо електронні додатки для розвитку розумових здібностей, даємо дітям найкращу їжу та часто віримо в безліч міфів про розвиток дитини. Хоча батьки дійсно можуть зробити своїх дітей розумнішими, однак не все, що ми чуємо, – правда. У даній статті наводяться шість поширених міфів про розвиток розумових здібностей і вся правда, пов’язана з ними.

Міф № 1. Перегляд дитячого відео зробить дитину розумнішою

Перегляд телевізора у віці до 2-х років приносить більше шкоди, ніж користі. Насправді, діти, які більше часу проводять біля телевізора, переглядаючи «освітні» відео (особливо у віці від 8 до 16-ти місяців включно), як правило, знають менше слів і відстають у розвитку мови в порівнянні з дітьми, які не дивляться телевізор. Навчання повинно бути інтерактивним, тому проблема більшості дитячих навчальних відео й додатків полягає в тому, що вони не дозволяють дітям учитись методом спроб і помилок, за допомогою взаємодії. Адже наш мозок вчиться саме за допомогою дії.

Міф № 2. Музика Моцарта зробить дитину розумнішою

Узагалі-то, так. У певному сенсі. У 1993 році дослідження під назвою «Ефект Моцарта» показало, що учні, які слухали В. А. Моцарта, мали більш високий рівень IQ в порівнянні з тими, хто не слухав музику цього геніального композитора. Почався ажіотаж. Були продані тисячі CD для малюків із творами Моцарта, і батьки почали вкладати спати своїх дітей під заспокійливі звуки «Чарівної флейти». Проте інші дослідження, які проводились пізніше, встановили, що прослуховування музики Моцарта насправді ніяк не впливає на IQ дитини. Насправді, на розвиток інтелекту впливає мультисенсорна стимуляція, яка відбувається й за допомогою музики. Однак це не обов’язково повинні бути твори Моцарта, це можуть бути поп-музика, класика, колискові або звуки ксилофона. Написання музики також робить дітей розумнішими. Уроки музики й навчання гри на музичному інструменті в середньому підвищує рівень IQ на три бали й вище.

Міф № 3. Грудне вигодовування зробить дитину розумнішою

У цьому міфі є частка правди, тому що діти, яких у дитинстві годували молоком матері, мають більш високий рівень інтелекту, ніж діти, які були позбавлені грудного вигодовування. Проте це більшою мірою ґрунтується на взаємозв’язку, ніж на причинно-наслідковому зв’язку. Інтелект передається від матері, й не обов’язково з молоком. Високий рівень інтелекту успадковується, і більш розумні батьки, як правило, створюють найбільш сприятливе середовище для розвитку своїх дітей. Імовірність грудного вигодовування удвічі вища в матерів, рівень IQ яких становить на 15 балів вище середнього й більше. Проте грудне вигодовування в дійсності не має багато спільного з розвитком інтелекту дитини, такому розвитку більше сприяють навколишнє середовище й інтелект батьків. Однак грудне вигодовування розвиває імунну систему та зміцнює зв’язок матері й дитини.

Міф № 4. Якщо мої діти будуть відвідувати престижну школу, вони стануть розумнішими

У цьому міфі є частка правди, але не з тих причин, про які ви думаєте. У приватних або так званих елітних школах, можливо, краще навчальний план, менша кількість дітей у класах і більш кваліфіковані вчителі, але насправді найбільший вплив на рівень інтелектуального розвитку дитини має група однолітків, в якій вона обертається. Так, інші чинники також впливають на розвиток, але вони багато в чому залежать від школи. Різні діти в одній і тій самій школі можуть бути по-різному мотивовані й мати різні рівні інтелекту. Дослідження виявили, що учні з низькою успішністю покращують свої результати при частому спілкуванні з учнями з більш високими академічними показниками. Той же ефект спостерігається тоді, коли діти взаємодіють з більш інтелектуально розвиненими, цілеспрямованими дітьми.

Міф № 5. Розмір голови моєї дитини більше, ніж у інших дітей, отже, і її мозок більше

Фахівці кажуть, що велика голова не завжди означає великий розмір мозку. А великий розмір мозку не робить людину розумніше. Мозок дельфіна насправді більше, ніж мозок людини. І в мозку щура більша кількість клітин на кубічний сантиметр. Люди розумніше, бо наш мозок (зокрема його кора) «допрацьований», щоби стати більш ефективним. Учені вважають, що рівень інтелекту насправді визначається обсягом сірої речовини та складністю синапсів, а не розміром мозку.

Міф № 6. Якщо я буду казати дитині, що вона розумна, вона стане розумнішою

У цьому міфі теж є частка правди. Але якщо ви будете просто казати своїм дітям про те, що вони розумні, ви або відіб’єте в них бажання пробувати щось більш складне, або перетворите їх на самозакоханих людей. Зокрема, вони не захочуть розпочати розв’язувати складні задачі, які сприяють зростанню й розвитку, тому що боятимуться зробити помилку й зазнати невдачу й, отже, уславитись «нерозумними». Крім того, якщо ви надмірно хвалите розумові здібності своєї дитини або робите їй інші незаслужені, непідтверджені яскраві компліменти, вона може набути такої риси характеру, як нарцисизм. Якщо ви кажете дитині про те, що вона особлива чи розумніше, ніж інші діти, і хвалите її саму, а не її здатність розвиватись і докладені нею зусилля, ви вчите дитину того, що результат важливіше, ніж процес. Будьте обережні, не переоцінюйте досягнення вашої дитини, вчіть її співчувати й цінувати наполегливу працю. Такі компліменти, як «Ти проявив неабияку ретельність при роботі над цим» і «Ти знайшов дійсно творчий спосіб зробити це», більш ефективні для розвитку дитячого інтелекту, ніж «Ти такий розумний» або «Ти такий творчий». Крім того, не кажіть неправду своїм дітям про те, що вони молодці, проробили хорошу роботу, коли насправді це зовсім не так.

Джерело: childdevelop.com.ua