Петиції Києва: городяни пропонують обезголовити Щорса, відкрити пляжі для собак і перейменувати Банкову

7 Червня 2016 15:09

84_main

На порталі міської петицій уже зареєстровано більше 3 тисяч пропозицій від столичних жителів. Багато з них стосуються серйозних проблем, таких як розвиток транспорту, благоустрій, торгівля, але є і несподівані.

ДОЛЯ ЩОРСА. На початку червня з’явилася петиція про “гуманну” і економну декомунізацію пам’ятника Щорсу на бул. Шевченка: пропонують не зносити його, а переробити в монумент Симону Петлюрі. Ідея належить екс-керівникові управління охорони культурної спадщини Києва Руслану Кухаренку.

“Не обов’язково зносити пам’ятник, витрачаючи на це багато бюджетних коштів. Досить зробити виміри і виготовити скульптурний портрет великого полководця часів УНР Симона Петлюри – вулиця, названа на його честь, якраз примикає до бульвару там, де стоїть пам’ятник. Після цього замінити голову Щорса на голову Петлюри, додати ще деякі характерні деталі і відреставрувати монумент, щоб заміна не кидалася в очі. А голову Щорса передати на збереження в музей”, – пояснює Кухаренко.

Нам він зізнався, що це його перша пропозиція на сайті міськпетіцій, правда, додав, що її можна розглядати і як жарт.

ВИШНІ І БАТОН. Денис Скрипка пропонує, щоб на станціях метро під час очікування пасажирами поїздів звучала українська або класична музика – Бах, Бетховен, Onuka, Pur:Pur… Автор ідеї вважає, що дорослим це буде піднімати настрій, а у дітей розвивати музичний смак. “Композиції можна було б вибирати шляхом голосування серед киян”, – пише Денис Скрипка. Серед інших музичних пропозицій – заборонити в маршрутках шансон і попсу.

Є ідеї, як зробити метро комфортнішим, і у Павла Касьяненка. “Пропоную вішати в вагонах замість реклами плакати з текстами творів українських письменників, щоб люди могли читати”, – пише Павло. Йому ж належить ідея висадити на вулицях столиці замість алергенних тополь фруктові дерева: яблуні, абрикоси і вишні. Зареєстровані і кілька петицій з політичним відтінком. Так, пропонують вулицю Банкову перейменувати в Офшорну і встановити в столиці антикорупційний пам’ятник “Шоколадний батон”. Не забувають кияни і про братів менших: просять відкрити в столиці спецпляжі для собак.

Нагадаємо, нещодавно Київрада прийняла рішення вдосконалити роботу сервісу петицій. Всі підтримані пропозиції тепер розглядаються протягом 10 робочих днів за участю авторів, ретельніше перевіряють підписи, а на сайті можна побачити відповіді по розглянутих пропозиціях.

Джерело: Сегодня