Сезон відпусток: як проведуть літо українці?

15 Червня 2016 09:17

==5Кількість українців, які збираються у відпустку, помітно зросла у порівнянні з минулим роком. Також серед українців збільшилась популярність закордонного відпочинку. За даними опитування hh.ua, до п’ятірки найпопулярніших країн для туризму увійшли Туреччина, Іспанія, Болгарія, Греція і Чорногорія.

За два з половиною роки українці трохи прилаштувалися жити в умовах кризи й почали сміливіше будувати плани на майбутню відпустку. Ще в 2014 році планували відпочивати рекордно низьке число співробітників — усього 41%. Уже до 2015 їхня кількість зросла до 56%. Цього літа у відпустку збираються понад дві третини «білих комірців». Відповідно знизилось число тих, хто з низки причин не може дозволити собі відпочинок. Як показало нещодавнє опитування hh.ua, зараз не планує відпочивати кожен восьмий опитаний. І п’ята частина – поки не визначилися з планами на літо.

Головна причина, яка змушує українців відмовитися від поїздки у відпустку, — відсутність фінансових можливостей. Про це заявили троє із п’яти опитаних. Дещо більше чверті не можуть відпроситися з роботи. 7% не поїдуть у відпустку через сімейні обставини. І ще 3% відповіли, що не люблять відпочивати у літній період.

Серед тих, хто планує відпустку цього літа, третина повідомили, що поїдуть відпочивати за кордон. До п’ятірки найбільш популярних країн для туризму увійшли Туреччина, Іспанія, Болгарія, Греція і Чорногорія. Далі йдуть Єгипет, Італія, Хорватія, Грузія, а також Ізраїль.

Дещо більше п’ятої частини опитаних поїдуть до моря у межах України. Кожен сьомий планує мандрівку в Карпати. І ще стільки ж проведуть відпустку за містом або на дачі. Цікаво, що рік тому відпочинок в Україні був більш популярним серед українців, ніж поїздки за кордон.

Для половини «білих комірців» ідеальна відпустка — це відпочинок на морському узбережжі в комфортному готелі з системою «все включено». Практично стільки не проти урізноманітнити лежання на пляжі культурною програмою з екскурсіями і відвідуванням цікавих місць. Кожен четвертий-п’ятий опитаний віддає перевагу активному відпочинку, наприклад, походу в гори або сплаву на байдарках. А кожен восьмий був би радий провести літню відпустку на дачі або за містом. Серед інших варіантів «білі комірці» зазначали, що хотіли б мандрувати, розробляючи маршрут самостійно, їздити на концерти улюблених виконавців, а також відпочивати в кемпінгах, подалі від цивілізації.

Дані були отримані в результаті опитування, проведеного Дослідницьким центром Міжнародного кадрового порталу hh.ua в червні 2016 року. В опитуванні взяли участь 1505 респондентів із різних регіонів України.

Джерело: socportal.info