Соняшникова олія не містить холестерину

12 Червня 2016 13:27

Одна з найпоширеніших рослинних олій, що має важливе господарське значення ‒ соняшникова олія. Вона застосовується у кулінарії для смаження, консервування, також її використовують як заправку для салатів. Із соняшникової олії виготовляють маргарин та кулінарні жири, також застосовують у лакофарбовій промисловості та миловарінні. Цей інгредієнт є незамінним у приготуванні майонезу.

Найбільшим виробником соняшникової олії у світі є Україна, близько 20% усієї олії світу виробляють у нашій країні.

Соняшникову олію виготовляють з насіння соняшника. Батьківщиною цього продукту вважають Північну Америку, де його вживали у їжу та використовували як ліки індіанці. А інки вважали соняшник священною квіткою. До Європи цю рослину завезли з Північної Америки у 1619 році іспанці. І, звичайно ж, рослину довгий час використовували як декоративну – понад два століття.

соняшникова оліяСоняшникова олія містить велику кількість жирних кислот та зовсім не містить холестерину, адже це продукт рослинного походження. Попри цю загальну властивість, багато виробників використовують відсутність холестерину як рекламний хід, акцентуючи на цій властивості особливу увагу. У 100 мл. соняшникової олії ‒ 884 ккал.

Щоб вибрати якісну соняшникову олію, варто пам’ятати, що рафінована олія повинна бути прозорою, світло-жовтою або золотистою. Вона не має різкого запаху та гіркуватого присмаку, при зберіганні не утворюється осад. Чудово підходить для смаження та випікання.

Нерафінована олія темніша, відрізняється приємним ароматом й здатна утворювати осад при тривалому зберіганні. Така олія корисніша для здоров’я, якщо використовувати її для заправки салатів. Натомість смажити на такій олії не варто, адже вона може диміти та пінитися.

Джерело: jisty.com.ua