Столична влада дозволила «Київенерго» шантажувати киян водою, – експерт

29 Червня 2016 16:50
tsn.ua

tsn.ua

Влада досить багато зусиль витрачає на піар власної бездіяльності та на демагогію щодо розвитку демократії в столиці. Дбаючи про загальне враження та рейтинги, столичні чиновники з легкістю ігнорують напружену ситуацію в житлово-комунальному господарстві. Сподіваючись , що ситуація «розсмокчеться» і борги ЖЕКів «розтануть» , столична інертна влада сприяє постійній ескалації конфлікту «монополіст на ринку послуг – споживач» .

Так вважає експерт з місцевого с самоврядування, голова ГО “Муніципальна ліга Києва”  Олександр Федоренко, коментуючи інформацію про те, що ПАТ “Київенерго” відключила гарячу воду в Києва 107 житловим будинкам через борги обслуговуючих організацій та має намір відключити ще 222 будинкам.

«Борги не виросли за одну ніч, столичні чиновники були обізнані про дану критичну ситуацію в Києві і, вочевидь, не зробили жодного кроку для її врегулювання. Дозволивши «Київенерго» шантажувати себе «зневодненням». Це результат того, що на господарських посадах в мерії перебувають політичні призначенці», – говорить експерт.

За словами експерта, зменшити напруження в критичній ситуації з розрахунками за тепло, опалення та гарячу воду необхідно у найкоротший термін. Для цього необхідно не тільки вивчити природу фінансової заборгованості (перевірка тарифів та нарахування оплати), але й допустити громадськість до контролю за формуванням тарифів.

«Слід пояснити звідки взявся такий борг, слід створити при адміністрації робочу групу з питань тарифів до якої б увійшли незалежні експерти. Аналіз боргу дозволив би з’ясувати правомірність вимог «Київенерго» та ліквідувати ймовірну корупційну складову. Діяльність робочої групи дозволила би вчасно попереджати подібні комунальні колапси», – вважає Федоренко.

Нагадаємо, сайт компанії ПАТ “Київенерго” сьогодні оприлюднив інформацію про відключення горячої води 107 житловим будинкам через борги обслуговуючих організацій та про подальший намір відключити водопостачання ще 222 будинкам.