Субсидії готуються давати готівкою: як працює монетизація

27 Червня 2016 12:17
Автор фото: Сергій Ніколаєв, "Сегодня"

Автор фото: Сергій Ніколаєв, “Сегодня”

МЕХАНІЗМ. «Суть проекту в тому, що на картці «Ощадбанку» знаходиться вся субсидія, людина може розраховуватися цією карткою тільки за тепло та інші компослуги, які покриває субсидія (утримання прибудинкової території, газ, гаряча і холодна вода, електроенергія. – Авт.). Під кінець отопсезону (квітень. – Авт.) гроші, які залишилися на картці, людина зможе зняти готівкою і використовувати на свій розсуд», – пояснює Насалик.За його словами, ідею підтримали Мінсоцполітики та Мінрегіон. Як буде працювати монетизація – див. інфографіку. Терміни і остаточний механізм роботи експерименту ще обговорюються.

У Мінсоцполітики та Мінрегіоні «Сегодня»підтвердили, що про ініціативу Міненерго знають, але ні дат, ні деталей не називають. В тому числі, за словами експертів, через проблеми і відсутність фінансування. Нагадаємо, на субсидії в Держбюджеті 2016 виділено 40,3 млрд грн.

ЕКСПЕРТИ. Фахівці пропозицію підтримують, але з застереженнями. Керівник порталу «Енергетика України» Олексій Чернявський вважає, що експеримент з введенням «енергетичних» карток дійсно краще вводити в невеликому регіоні, щоб протягом року зрозуміти, чи ефективна ця схема монетизації субсидій чи ні. «Думаю, зловживань при монетизації субсидій може бути менше, ніж за нинішньої схеми. Якщо не буде масових збоїв в роботі карток, то експеримент може пройти нормально. Але які він покаже результати – поки рано говорити», – зазначає Чернявський.

«Ідея не нова, ще в 2004 році такий експеримент проводили в Броварах на Київщині, населення 100 тис. осіб., Але вирішили його не продовжувались – виявилося занадто дорого в масштабах країни. Але це розумний крок, потрібно тільки знайти кошти. Зараз, наприклад, підприємство ТКЕ отримують близько 5% живими грошима, решта – взаємозаліки», – говорить старший консультант з питань соцзахисту населення Інституту місцевого розвитку Антон Левицький. На його думку, підготувати пілотний проект можливо на отопсезон 2016-2017 рр. Але було б правильно, вважає експерт, щоб зекономлені гроші люди могли витратити тільки на енергозбереження, а не, наприклад, на продукти.

ЗАМІНА ПІЛЬГАМ. Мінсоцполітики також готує законопроект про монетизацію деяких пільг,перш за все на проїзд, повідомили нам в його прес-службі. Поки розглядаються два варіанти виплат пільговикам: або щомісячно у відсотках від прожиткового мінімуму, або це буде фіксована сума. Економіст Олександр Охріменко підрахував, що це буде не більше 100 грн/місяць в одні руки, і це може викликати протести тих, хто звик їздити безкоштовно безобмежень

Джерело: Zik