ЦВК може призначити вибори до райрад Києва разом з наступними місцевими, – політичний експерт

17 Червня 2016 12:50

1434715981ЦВК,  на основі чинного рішення Київради “Про управління районами в м. Києві” від 25 липня 2015 року, буде вимушена прийняти рішення про проведення першиx  виборів депутатів до районниx  у м. Києві рад. Швидше за все вибори будуть призначені  разом з черговими місцевими виборами по всій Україні, які  відбудуться  в останню неділю жовтня 2020 року.

Про це заявив   політичний експерт, один з лідерів Громадського руxу «Рідна країна» Олександр Федоренко під час  програми “Резонансні справи” на радіо “Голос Києва” .

«Відповідно до чинного законодавства, Київрада не може призначити іншу дату виборів крім зазначеної  в прийнятому рік тому   рішенні.  Центрвиборчком уповноважений призначати перші вибори,  тож  має визначити дату самостійно. Але зволікає з цим свідомо, очікуючи дозволу від діючої влади. Відтак є колізія: Київрада не може, а ЦВК не хоче призначати вибори до райрад»,   –  зазначив експерт.

На його переконання,  зволікання ЦВК носить суто  політичний характер і  громадськість може очікувати від ЦВК рішення про призначення виборів до райрад не на  найближчий час. 2020 рік – дата є не тільки достатньо  законодавчо обґрунтованою, але  й безпечною для діючої партії влади «Солідарності»,  яка намагатиметься за цей час якнайповніше узурпувати владу в Києві, вважає політолог.

«Кличко наклав  вето, бо вирішив перестрахуватися –  районні вибори ні йому, ні президенту зараз не потрібні. Звісно, вето не буде подолане, опозиційні сили в Київраді не знайдуть 2/3 голосів для цього. Питання в Київраді «зависне», натомість  ЦВК прийме правильне для влади рішення», – зауважив Олександр Федоренко.

Нагадаємо,

 23 липня 2015 р. Київська міська рада проголосувала проект рішення “Про управління районами в м. Києві” (№ 787/1651).  Враховуючи те, що перші вибори новостворених рад призначаються суб’єктом створення, Київрада погодила проведення виборів в районні в м. Києві ради 27 березня 2016 року.

27 січня Окружний адміністративний суд Києва призупинив вибори до райрад Києва . 17 лютого Апеляційний адмінсуд фактично відтермінував вибори у Києві, перезапустивши судовий процес щодо райрад за новим позовом ГО “Наждак”.

31 травня 2016 р. Міський голова  В. Кличко зупинив рішення Київради «Про звернення депутатів Київської міської ради до Центральної виборчої комісії», ухвалене на пленарному засіданні 26 травня 2016 року, та вніс його на повторний розгляд. Кличко зазначив, що Київрада ухвалила рішення «Про звернення депутатів Київської міської ради до Центральної виборчої комісії» без відповідної компетенції.