Велика Житомирська в Києві: типажі інтелігентів, крилатий серафим і будинок зі зміями (фото)

12 Червня 2016 13:12

Крилатий серафим і сліпий лев з кондиціонером

Житловий особняк на Великій Житомирській, 23, привертає увагу своїм кольором – він темно-рожевий з сірими вставками.

boy_5121_1__

Будівля розкішно прикрашена. При вході можна розглянути морди двох грайливих левів, правда, через нові технології шланг від кондиціонера закрив очі одній зі статуй.

boy_5110_1__

А ще на будівлі вишукана квіткова ліпнина у вигляді ромашок. Також варто звернути увагу на жіночі обличчя і крилатого серафима, який сховався на верхніх поверхах будинку. Особняк був побудований в 1909 році.

boy_5118_1__

Задумав зводити його один з міських священнослужителів, але він не розрахував свої фінансові можливості, і будинок довелося продати. Новий власник використовував особняк як прибутковий будинок. Зараз в ньому розміщуються житлові квартири, а на першому поверсі – магазини.

Притулок чумного лікаря, графа і адвоката

У двоповерховому кам’яному будинку на Великій Житомирській, 28, зараз знаходиться філія інституту ботаніки.

boy_5098_1__

На фасаді можна побачити меморіальну дошку на честь його керівника Данила Заболотного, який досліджував імунізацію людини проти холери, а також написав безліч праць про чуму і тиф.

3_08

Будинок побудований в 1893 році для адвоката Сави Месняєва, потім він неодноразово переходив у володіння багатьох впливових городян: підприємцю Костянтину Іванову, синові відомого доктора Фрідріха Мерінга Володимиру, а також цукрозаводчику, графу Михайлу Собанському. Будувалася будівля за проектом київського архітектора Іполита Ніколаєва в стилі російської архітектури XVII-XVIII століть. За його проектами будувалися будівлі Національної філармонії України і Музей російського мистецтва.

1_39

Мудрий ворон, вчений сова і горобець-бунтар

Чотириповерховий особняк на Великій Житомирській, 29-а, з зеленим відтінком – пам’ятник архітектури. Побудований він в кінці ХIX століття.

boy_5125_1__

Використовувався як прибутковий будинок, і селилися в ньому закордонні підприємці. І хоча зовні будівля явно потребує капремонту, місцеві жителі запевняють, що інтер’єрам в квартирах позаздрив би багато хто. І хоча зовнішнє оздоблення вдома не дуже багате, все ж варто звернути увагу на вишуканий карниз особняка. А в декількох метрах від будинку, на перетині вулиць Олеся Гончара та Великої Житомирської, знаходиться сквер, в якому можна помилуватися незвичайними скульптурами: вченою Совою, мудрим і інтелігентним Вороном, а також бунтарем Горобцем, який виривається з клітки.

mav_1___1__

Всі вони відображають типи київських інтелігентів. Створив їх київський скульптор Костянтин Скритуцький.

Зруйнований легендарний будинок зі зміями

Один з найстаріших особняків столиці розташований на Великій Житомирській, 32. Його в народі називають Будинком зі зміями.

boy_5053_1__

Свою назву будинок отримав завдяки вишуканій ліпнині: кам’яні змії і листя каштана, фігурі дитини, що осідлала лебедя, а також розкішним жінкам.

boy_5058_1__

Він був побудований в 1910-1911 роках одним з батьків київського модерну архітектором Гнатом Ледоховським. Останні кілька десятиліть будівля знаходиться в аварійному стані – частина ліпнини обсипалася, зі стін випадають цеглини. На жаль, під час ремонту в 90-х роках зруйнували все старовинні кахельні печі і первісний інтер’єр. Сім років тому особняк викупили і обіцяли зробити в ньому реконструкцію, щоб відкрити в тут готель, але на жаль, роботи так і не почалися. Зараз будівлю виставили на продаж, правда, вартість не розкривають.

Легендарна “ліра” і геній від медицини

Варто звернути увагу на пам’ятник архітектури на вул. Велика Житомирська, 40. П’ятиповерховий житловий будинок знаходиться на Львівській площі. Він побудований в 1912 році за проектом київського архітектора Володимира Ніколаєва у стилі неокласицизму.

boy_5029_1__

Світло-зелене будівлю відома завдяки її впливовим мешканцям. У ньому проживала родина мистецтвознавця й археолога Адріана Прахова, у гостях якого бували легендарні художники, зокрема Віктор Васнецов і Михайло Нестеров. Також в особняку проживав відомий хірург Андрій Ромоданов, ім’ям якого в 1993 році був названий інститут нейрохірургії в Києві. Саме він розробив принципи надання спеціалізованої нейрохірургічної допомоги і створив перші в Україні спеціалізовані установи для комплексного лікування хворих на епілепсію. У його честь на фасаді будинку відкрито меморіальну дошку.

boy_5044_1__

Серед городян будівля популярна давно, в ньому в 1913 році відкрився один з перших в місті кінотеатрів під назвою “Ліра”. А в 1937 році його перейменували в кінотеатр імені Чапаєва, але недавно міська влада повернула кінотеатру первинну назву. Варто відзначити, що в ньому до цих пір показують фільми з плівки, чим він і унікальний.

Фото: Анатолій Бойко

Джерело: Сегодня