ВР ухвалила зміни до Конституції у частині правосуддя сьогодні

2 Червня 2016 13:50

лНародні депутати ухвалили запропонований Президентом проект закону № 3524 “Про внесення змін до Конституції України щодо правосуддя”.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, відповідне рішення підтримали 335 народних депутатів.

“Законопроект спрямований на забезпечення незалежності судової влади, підвищення вимог та професійних стандартів до суддівського корпусу, обмеження імунітету суддів до функціонального, оптимізацію системи судоустрою, забезпечення інституційної спроможності прокуратури, адвокатури та системи виконання судових рішень, а також на забезпечення безперервної та ефективної роботи органів судової влади на перехідний період”, – йдеться у пояснювальній записці до документа.

Виступаючи у ВР, заступник глави Адміністрації Президента Олексій Філатов наголосив, що ці зміни до Основного закону держави вирішують три основні питання: деполітизації процедури призначення суддів на посади, посилення відповідальності суддівської влади та перезавантаження суддівського корпусу.

Зміни до Конституції щодо правосуддя передбачають, що Президент призначає на посаду та звільняє з посади за згодою Верховної Ради України генерального прокурора.

Також у законі прописано, що до повноважень Верховної Ради України належить і висловлення недовіри генеральному прокуророві, що матиме наслідком його відставку з посади.

Документ містить норму, що призначення на посаду судді здійснюється за конкурсом, крім випадків, визначених законом.

У законодавчому акті вказано, що в Україні діятиме Вища рада правосуддя (замість Вищої ради юстиції), яка, зокрема, вноситиме подання про призначення судді на посаду та ухвалюватиме рішення про звільнення судді з посади.

Окремо передбачені норми щодо незалежності й недоторканності суддів. Зокрема зазначається, що без згоди Вищої ради правосуддя суддя не може бути затриманий або утримуватися під вартою чи арештом до винесення обвинувального вироку судом, за винятком затримання судді під час або відразу ж після вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину.

Джерело: Укрінформ