Як колір їжі впливає на її користь

1 Червня 2016 12:59

Хочете, щоб їжа приносила організму користь, а не порожні калорії? Наповніть тарілку яскравими овочами, які активізують імунітет і прискорюють метаболізм.
Кольори вітамінів

 

Червоний колір в овочах і фруктах забезпечують лікопін – антиоксиданти, які захищають шкіру від руйнівного впливу ультрафіолетових випромінювань, знижують ризик розвитку серцево-судинних захворювань і навіть запобігають появі деяких видів раку. Крім того, в червоних овочах і фруктах багато антоциана – рослинного пігменту і одного з найпотужніших рослинних флавоноїдів. Речовина знижує ймовірність серцевих нападів і вважається ефективним в профілактиці онкології. А ще підтримує здоров’я сечової системи і запобігає порушення пам’яті.

Руді і жовті овочі та фрукти – надійні помічники вашої імунної системи. Вони багаті каротеноіди, які в організмі переробляються в вітамін А. Лікарі впевнені, що він не менш важливий для формування імунітету, ніж вітамін С. Навряд чи більшості з нас прийде в голову думка про те, що морква або гарбуз допоможуть не захворіти в розпал сезонної епідемії грипу і ГРВІ, але тим не менше це так! Приємний бонус: “сонячні” фрукти та овочі сприяють правильній роботі репродуктивної системи, а також роблять шкіру здоровою і сяючою.

Зелений – це ваш колір, якщо ви хочете без голодувань і жорстких дієт позбутися зайвої ваги. Справа в тому, що у всіх зелених овочах багато клітковини і дуже мало калорій. Якщо основна частина вашої тарілки наповнена зеленим перцем, цукіні, листовим салатом і травами, ви не залишитеся Голод ної. Доповніть зелені овочі рибою або нежирним м’ясом, і користь від такого обіду буде максимальною, а калорійність – дуже скромною. Хлорофіл, яким багаті зелені овочі, вважається ефективним при профілактиці багатьох видів раку, а крім того, має лужним впливом. У більшості з нас через неправильне харчування (напівфабрикати, фастфуд, бутерброди) підвищена кислотність шлункового соку, а зелені овочі допомагають відновити оптимальний рівень рН. Крім того, в зелені міститься безліч рослинних елементів, що руйнують канцерогени і необхідних для здоров’я кісток і зубів.

Білі і бежеві овочі та фрукти зовнішньо можуть здатися менш вражаючими, ніж руді або фіолетові. Але насправді це справжнє джерело антиоксидантів, які допомагають зменшити рівень «поганого» холестерину, знижують тиск і ризик розвитку серцево-судинних захворювань. Багато продуктів цього кольору (наприклад, часник) містять аліцин – хімічна сполука, що знижує ймовірність раку шлунка і уповільнює ріст пухлин. І ще одна приємна деталь: світлі овочі найчастіше мають насиченою структурою, завдяки чому їх можна задіяти в сотні різних рецептів.

Фіолетові овочі і фрукти насичені активними рослинними компонентами, які знижують ризик розвитку злоякісних пухлин, інсульту, захворювань серця і покращують пам’ять. Як і овочі червоного кольору, вони містять потужні антиоксиданти. Виявляється, в баклажанах або червоною капусті корисних речовин не менше, ніж в чорниці і голубиці! Очевидно, що навесні салат з червоної капусти обійдеться набагато дешевше свіжих ягід. Освоюйте нові рецепти салатів і рагу, щоб включити в раціон якомога більше продуктів цієї групи.