Як телефон врятує очі й сон: мобільні додатки для здоров’я

30 Червня 2016 17:55

=Чашка кави, кілька годин читання з монітора, ще чашка кави, і знову монітор. Жодних фізичних вправ, відпочинку для очей, свіжого повітря, активності. Впізнаєте свій робочий день?

Якщо так, час братися за зміни, радить Українська правда .Життя.

Якщо виправляти одразу усі шкідливі звички, доведеться запам’ятовувати, коли треба їсти фрукти, овочі й салати, коли — пити воду, лягати спати, прокидатися і тренувати очі.

Вбудованої “оперативної пам’яті” може й не вистачити.

На щастя, мобільні телефони можуть бути не лише засобом доступу до Facebook, Telegram і Twitter, а й щоденними нагадувачами і навіть персональними тренерами зі здорового способу життя.

Вони не замінять візит до лікаря, але допоможуть піклуватися про себе. “Українська правда. Життя” зібрала для вас мобільні застосунки для смартфонів, які допоможуть бути здоровішими.

Тренуємо очі

Якщо вдень очі сохнуть від комп’ютера, а ввечері люди навколо радше схожі на розпливчасті різнокольорові плями, у нагоді стануть вправи для очей.

Додаток Eye care exercises – eye care plus був розроблений офтальмологами, і враховує стан зору, вік, стать та наявність у користувача хвороб.

Програма тренувань дуже розгалужена: є денні, вечірні і навіть вправи перед сном для розслаблення.

Усі ці кліпання, стеження за качкою чи космічною ракетою, віртуальні лабіринти тренують м’язи ока, позбавляють ефекту сухості, спазму акомодації і синдрому лінивого ока.

Комфортне щоденне навантаження можна обирати самостійно – програма пропонує кілька варіантів, повідомляє про прогрес занять і нагадує, коли варто тренуватися.

 Додаток Eye care exercises – eye care plus був розроблений офтальмологами, і враховує стан зору

Додаток доступний англійською та російською мовами, інструкції продубльовано простими малюнками, а також мають голосовий супровід. Розробники рекомендують його не лише дорослим, а й дітям, адже інтерфейс є цілком child-friendly та містить ігрові тренування.

Кілька тестів на початку допоможуть визначити проблеми із зором – перевірка на гостроту, відчуття кольору, астигматизм.

Eye care plus має рейтинг 4,5 у Google Play і доступна для Android безкоштовно.

На жаль, Apple-версії цієї програми немає, однак є її аналоги. Наприклад, 100% зрение – гимнастика для глаз. У ній також є анімовані вправи, таймер та звуковий супровід і нагадування.

Водні процедури

Згадайте, скільки рідини ви випили вчора. Дві кави? Три горнятка кави і одне — чаю? А суп порахували? Щоб не забувати пити воду і не засохнути в офісі, як черговий фікус, треба мати розклад пиття.

Додаток Water drink reminder для Android спілкуватиметься з вами доти, доки склянка води раз на кілька годин не стане нормою.

Схема взаємодії з помічником проста: ви повідомляєте програмі, скільки якого напою випили, і вона тимчасово лишає вас у спокої. Якщо не повідомите — телефон невдоволено булькатиме, доки не звернете на нього увагу.

Цей додаток спілкуватиметься з вами доти, доки склянка води раз на кілька годин не стане нормою

Спочатку ви ігноруєте його. Потім він вас дратує. Пізніше — навіть дуже дратує. Врешті, ви здаєтеся, і починаєте пити.

Серед напоїв доступні кава, чай, вода, молоко, сік і навіть алкоголь. Програма враховує вашу вагу і відстежує, як ви піклуєтеся про свій організм.

Вона має високу оцінку користувачів і понад 10 млн скачувань.

У іншому додатку – Waterbalance – напої розумно розподілені на категорії.

Кожен напій має свій індекс, лише вода зараховується як 100% випитого.

 У цьому додатку напої розумно розподілені на категорії

Плюс кава – вважайте, що води майже й не випили, бо ці дві рідини виводять її з клітин і тканин.

Додаток усе запам’ятовує, і усього за 6 місяців зразкової поведінки нагородить вас званням “гуру” і медаллю. Наприклад, якщо пили алкоголь, то програма не додасть рідину, а навпаки – відніме її.

Якщо хоч раз схибите – жахатиме надписом: “Привіт! Сьогодні ти випив 6% від денної норми!”

Він також може нагадати про тренування і прийоми їжі, якщо вказати йому час.

Waterbalance для Android та iOS можна скачати тут.

Здорове харчування

Більшість застосунків у цій категорії запропонує порахувати калорії відповідно до зросту і ваги, запитає, чи хочете ви худнути, і пропонуватиме щоденну норму продуктів.

Чомусь розробники гуртом забувають, що окрім калорійності є харчова цінність, а ще індивідуальні особливості — алергії, захворювання, не згадуючи вже про сезонність.

Тому не дивуйтеся, коли ранкова порція ковбаси вагою 100 грамів раптом потягне на ¾ денного раціону, хоча худнути ви аж ніяк не збиралися.

Тож замість калькуляторів калорій краще обрати собі додаток зі здоровими рецептами.

Наприклад, програма Su Chef для iOS пропонує 200 тисяч рецептів, які можна шукати за улюбленими корисними інгредієнтами, видами дієт (вегетаріанська, низькокалорійна, безглютенова, протеїнова, після занять спортом, “здорова”).

Ця програма пропонує 200 тисяч рецептів, які можна шукати за улюбленими корисними інгредієнтами

Шукаючи рецепт можна обрати час на приготування.

Трапляються у базі рецептів і піца з прошутто, яку навряд чи можна зарахувати до здорової їжі, але хто ідеальний?

Додаток доступний російською мовою.

Аналоги для Android-власників: Yummly, Здоровое питание.

Якщо ж кількість з’їденого турбує, можна встановити додаток MyNetDiary.

Він рахує не лише калорійність, а й дозволяє вказувати тренування, підбиває підсумок спалених калорій і стежить за вашою особистою метою – схуднути чи набрати вагу до певної дати.

Додаток розкладе усі продукти на жири, білки, вуглеводи, порахує вміст солі та клітковину, знайде трансгенні жири і холестерол – завжди цікаво і корисно простежити за тим, де у харчуванні виник дисбаланс. Навіть таблицю важливих компонентів складе.

Є система нагадувань, особистий щоденник, фото ДО та ПІСЛЯ, а ще – детальний аналіз вашої харчової поведінки. Якщо пропустите сніданок чи з’їсте забагато шкідливого жиру, будьте готові —додаток сваритиметься.

Цей додаток рахує не лише калорійність, а й дозволяє вказувати тренування, підбиває підсумок спалених калорій і стежить за вашою особистою метою

Програма має високий рейтинг на обох платформах і з мільйон завантажень, щоправда, для iPhone є російськомовна версія, а от для Android лише англомовна.

У відгуках користувачі пишуть, що завдяки програмі змогли схуднути.

Доступний MyNetDiary для Android та iOS безкоштовно.

Кинути палити

Якщо усіх попередніх експериментів над собою було замало, можна спробувати цією весною кинути палити. І хоча нового велосипеда ніхто не винайшов, і головним порадником лишається саме бажання більше не брати сигарети до рук, з мотивацією можна погратися.

Безкоштовний застосунок Qwit (Quit Smoking) для Android перетворить важкий марафон без сигарет на гру з нагородами – зовсім як у великому спорті. Він рахуватиме, скільки днів не курите, скільки грошей вже зекономили, скільки сигарет пропустили.

Що важливо – програма розповідатиме, як зміцніло ваше здоров’я без цих паличок із неприємним запахом: усього за два тижні можна покращити стан шкіри, а за три місяці – функцію легень аж на 30%.

Навіть дивуєшся, як до цього я дихав взагалі?

Цей безкоштовний застосунок перетворить важкий марафон без сигарет на гру з нагородами

Поділитися своїми досягненнями з друзями легко: на Facebook, у Twitter. Хоча б хтось один скаже, що ви – молодець.

Власну мотивацію теж можна вказати: вона спливатиме на екрані нагадуваннями. Берете телефон до рук, а там: “Кинув палити, бо дружина не хоче цілувати”. Мотивує, правда ж?

Скачати можна тут.

Альтернативна безкоштовна програма LIVESTRONG MyQuit Coach для власників iPhone ще й порадить, як крок за кроком мотивувати себе до життя без сигарет: наприклад, розповість про те, що ви собі купите, коли за півроку назбираєте зекономлені кошти.

 Цей додаток порадить, як крок за кроком мотивувати себе до життя без сигарет

А раптом це буде цілісінький новий телефон?

Користувачі програми пишуть, що їм вдалося скоротити куріння. Принаймні, вже щось.

Солодкий сон

Мобільні додатки можуть стежити за тим, як ви спите, визначати стадії глибокого чи поверхневого сну, записувати хропіння і розмови уві сні. Усе це діє, коли ви спите наодинці. Якщо ж поряд із вами відпочиває хтось із родини – “симптоми” доведеться ділити на двох чи навіть на трьох.

Що приємно – додаток піклується про вас так, як ви самі цього б не робили. Він знає, скільки ви спали вчора, і сьогодні ввечері обов’язково напише: “Час спати!”

Саме так вчиняє додаток Sleep для Android.

Після напруженого дня і метушливості міста буває важко заснути, а непораховані вівці стали банальними ще у дитинстві. Для цього у сучасних програм є вбудовані колискові: шум дощу, гірський потік, гроза. І непогані будильники: наприклад, спів птахів, голос зозулі, літній шторм, вранішні півні – до речі, саме вони дуже переконливі.

 Він знає, скільки ви спали вчора, і сьогодні ввечері обов’язково напише: “Час спати!”

Додаток порахує, скільки ви не доспали, наскільки якісним був відпочинок, намалює графіки. І навіть розбудить вас у найкращій для цього фазі сну.

Перші 15 днів додаток безкоштовний, далі він коштуватиме 100 грн.

 Додаток порахує, скільки ви не доспали, наскільки якісним був відпочинок, намалює графіки

Для операційної системи iOS також є корисні додатки для сну. Наприклад, Sleep Time, який скачали понад 35 млн користувачів, має 20 будильників, аналізує сон власника, будить вас за алгоритмом оптимізації і вимірює серцевий ритм.

Задоволені соньки у коментарях на iStore вказують, що вранці вони менше схожі на розлючених тролів, коли їх будить не звичайний будильник, а додаток – він розраховує час неглибокого сну для приємнішого ранку.

 Цей “будильник” розраховує час неглибокого сну для приємнішого ранку

Він пов’язаний із системою Apple Health, яка є у всіх “яблучних” пристроях, тож дані про здоров’я можна аналізувати і там – щоб зрозуміти, чи усе гаразд.

Базова версія додатку безкоштовна, адаптована російською. На жаль, українського перекладу поки немає.

Спокійне серце

Підраховувати серцеві удари непогано вдається додатку Instant Heart Rate. Користувачеві треба лишень прикласти пальця до камери телефона, посидіти 30 секунд спокійно і записати пульс.

Щоб виміри були точнішими, підрахунок можна повторити два-три рази.

Програма запам’ятовує історію, тож за графіком легко простежити, чи ритм серця вкладається у стандарти. Вимірюйте пульс, якщо опинилися у стані стресу, або ж перед та після тренування.

 Підраховувати серцеві удари непогано вдається оцьому додатку

Дані з додатку можна передати, скажімо, на Google Fit, щоб інтегрувати із заняттями спортом і не перевантажити серце.

На iStore користувачі задоволені — програма має п’ятизірковий рейтинг. Для обох операційних систем її можна встановити безкоштовно.

Ще один додаток того самого розробника — Stress Check — одразу порівняє серцебиття із середніми показниками. Він дещо хитріший, і зважає не лише на пульс, а й на варіабельність серцевого ритму — це аналіз тривалості пауз між ударами серця, який вказує на стан нервової системи. Вже за дві хвилини знатимете, чи варто хвилюватися.

Безкоштовний варіант для iOS є тут.

Цей додаток дещо хитріший, і зважає не лише на пульс, а й на варіабельність серцевого ритму

Альтернативний додаток Runtastic Heart Rate Monitor розділить вимірювання на категорії: у стані спокою, до тренування чи після, тож графіки будуть ще показовішими.

Фото для ілюстрації матеріалу stokkete/Depositphotos

Тетяна Ушиніна, УП