Як виховати дітей успішними людьми

18 Червня 2016 11:39

decisions2__2__i

Автором даної статті є Наталі Піс, яка написала книгу «30 ключів до створення багатомільйонного бізнесу: чого мене не вчили у школі бізнесу». Наталі займається підприємницькою діяльністю, а також працює бізнес-тренером і в даний час пише книгу про те, як почати власну справу, на яку чекає неймовірний успіх.

Дивлячись на бізнеси, які я створювала, управляла та продавала (на суму 2 млн доларів) і все це у віці до 30-ти років, в якийсь момент я замислилась над тим, що ж стало основою моїх досягнень, як я можу допомогти іншим людям пізнати фінансову безпеку й достаток? Я вважаю, що мій успіх – це результат незвичайного дитинства і деяких унікальних методик, які використовували мої батьки, щоб налаштувати мене на успіх.

1. Дайте дітям стимул навчатись у майстрів

Мій батько платив мені по 2 долари за кожну главу аудіокниги, яку я повинна була слухати, а потім узагальнювати й переказувати своїми словами її основні ідеї, тому я прослухала десятки аудіокниг протягом усього мого дитинства. (До речі, батьки не платили мені за виконання роботи по дому, оскільки я повинна була виконувати її в будь-якому випадку.) Хитрість батька полягала в тому, що він вибирав книги про менеджмент, розвиток фінансового успіху й особистісне зростання.

Мені було чотири роки, коли він узявся до цієї практики, і в результаті мене почали захоплювати людський потенціал і можливості для створення багатства задовго до того, як я могла розвозити газети або працювати нянею. Усе це знання проникло в мій молодий, плідний мозок і сформувало мою підсвідомість, спрямовуючи мене на шлях становлення впевненим підприємцем і менеджером. Люди часто розповідають мені про чудові класичні книги, які вони читають, авторами яких є Наполеон Хілл, Ог Мандіно, Деніс Уейтлі та Зіг Зіглар, і я посміхаюся, із трепетом пригадуючи свій досвід прослуховування цих майстрів.

36

2. Заохочуйте дітей ставити запитання

Обоє моїх батьків робили все можливе, щоб я відчувала, що мене чують, розуміють і цінують. Вони пояснювали мені те, що було цікавим і важливим з того, що я казала на будь-яку тему, а потім докладно розкривали її, спираючись на власні знання. Вони завжди були готові давати точні, реальні відповіді на мільйон моїх «чому?». Вони ніколи не відповідали «тому що я так сказав (а)».

kyiv.dityvmisti.com.ua

kyiv.dityvmisti.com.ua

3. Демонструйте дітям свою безумовну любов

Дослідник Брено Браун робить акцент на концепції, яка стверджує, що дітям треба казати, що вони гідні любові й турботи, а не про те, що вони ідеальні. Ці фрази істотно відрізняються одна від одної, і я вважаю, що я гідний приклад правоти цієї концепції. Бувають дні, коли життя вас пережовує й випльовує. Люди можуть сміятися над вами, дражнити вас, вони іноді відкидають і вас, і ваші ідеї. Знаючи, що все це буде відбуватися з вашою дитиною і знову продовжуючи казати їй, що вона ідеальна, ви їй нічим не допоможете.

Ніхто не ідеальний. У цьому немає жодної необхідності! Краще варто навчитися пропускати реакцію інших людей на нас через фільтр, який говорить про те, що ми гідні любові такими, якими ми є. Якщо ми знаємо напевно, що гідні любові незалежно від того, що роблять або кажуть люди, ми можемо вислуховувати критику й шукати в ній раціональні зерна для самовдосконалення. Моя мама завжди демонструвала мені свою безмежну любов і прихильність, і це, безумовно, один з найбільших секретів мого успіху.

4. Навчайте дітей того, що працьовитість дуже важлива

Коли я була підлітком, тато примушував мене косити траву на подвір’ї, площа якого була просто величезною. Звісно, у той час у мене було багато більш веселих занять, ніж робота по господарству, тому я намагалась виконувати її якомога швидше. Одного разу, коли я закінчила, він подякував мені і сказав, що хоче розповісти всім сусідам про те, як добре я вмію косити траву, щоб вони наймали мене для цієї роботи на своїх ділянках.

Перспектива заробітку кишенькових грошей викликала мій жвавий інтерес і цілком привернула мою увагу. Тоді батько сказав: «Давай підемо й подивимось на наш двір просто зараз. Тобі подобається, як він виглядає? Ти би підписала цю роботу своїм ім’ям, з гордістю розповідаючи людям, що це зробила ти?». Коли я пильно подивилась на результати своїх поспішних зусиль, стало видно, що я пропустила кілька пучків і ділянок трави. Я зрозуміла, що та людина, яка побачила б таку роботу, ні за що не найняла б мене косити свій газон. Тато міг би насварити мене за лінь, але замість цього він вирішив продемонструвати мені таким чином переваги й користь працьовитості.

cultprostir.ua

cultprostir.ua

5. Навчайте дітей бути сильними

Мені не дозволяли займатися самоїдством й картати себе негативними думками. Мене вчили відкидати негативні переконання й не піддаватись їм (наприклад, таким, як «Я не можу це зробити»), а замінювати їх позитивними думками, орієнтованими на досягнення бажаного результату. Я почала виконувати вправи на візуалізацію й концентрацію на постановці мети у віці п’яти років. Спочатку я ставила перед собою невеликі цілі, такі як навчити свого собаку виконувати команду «сидіти» й накопичити гроші на велосипед. Коли я досягла їх, це додало мені впевненості для досягнення чогось більшого й віру в те, що я можу домогтись усього, чого хочу.

Батьки спонукали мене ставити перед собою цілі в усіх сферах життя. Коли мені було шість років, я захотіла навчитись їздити на двоколісному велосипеді та зрозуміла, що для цього необхідна велика практика. Коли мені було 12, я вирішила закінчити курси нянь, щоб навчитися заробляти гроші. Коли мені було 13, я поставила за мету стати найкращим другом.

Ви можете допомогти своїм дітям ставити перед собою цілі в цікавих для них сферах життя, а також цілі, яких вони досягнуть у будь-якому випадку, наприклад, закінчити другий клас. Привчайте їх записувати нові цілі там, де вони щодня зможуть їх бачити й викреслювати в міру виконання. Коли я робила так ще дитиною, це приносило мені величезне почуття задоволення. (Утім, як і зараз!)

У результаті в певному сенсі унікального виховання – спасибі, мама й тато! – у мене немає страху перед успіхом, і я знаю, що створення великого багатства можливе.

Джерело: childdevelop.com.ua